Отидете към основна версия

1 516 16

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист

  • заксенхаузен-
  • нацист-
  • обвинения-
  • прокуратура

Той е обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист, обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства, извършени от надзиратели от печално известните подразделения на СС по време на Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъжът, чието име не се съобщава, е работил в концентрационния лагер Заксенхаузен и се твърди, че е "подкрепял жестокото и коварно убийство на хиляди затворници". Той е обвинен в престъпления, извършени между юли 1943 г. и февруари 1945 г., съобщиха властите в Гисен.

Прокуратурата обясни, че делото ще бъде разгледано от младежката камара на съда близо до Франкфурт, в който са повдигнати обвиненията, тъй като по време на престъпленията обвиняемият е бил юноша.

Миналата година психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда.

Около 204 000 души са интернирани от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, който се намира на около 35 километра северно от Берлин. Десетки хиляди умират от глад, от работа до смърт или в газовите камери на елитните военни сили на Хитлер – СС.

Хиляди други затворници умират по време на "маршове на смъртта", когато са насилствено евакуирани от лагера в края на април 1945 г. и жестоко малтретирани от надзирателите.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: