Last news in Fakti

2 Септември, 2023 06:27 1 511 16

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист

  • заксенхаузен-
  • нацист-
  • обвинения-
  • прокуратура

Той е обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства

Германската прокуратура повдигна обвинения срещу 98-годишен бивш нацист, обвинен в подпомагане и подстрекаване на над 3300 убийства, извършени от надзиратели от печално известните подразделения на СС по време на Втората световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъжът, чието име не се съобщава, е работил в концентрационния лагер Заксенхаузен и се твърди, че е "подкрепял жестокото и коварно убийство на хиляди затворници". Той е обвинен в престъпления, извършени между юли 1943 г. и февруари 1945 г., съобщиха властите в Гисен.

Прокуратурата обясни, че делото ще бъде разгледано от младежката камара на съда близо до Франкфурт, в който са повдигнати обвиненията, тъй като по време на престъпленията обвиняемият е бил юноша.

Миналата година психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда.

Около 204 000 души са интернирани от нацистите в концентрационния лагер Заксенхаузен, който се намира на около 35 километра северно от Берлин. Десетки хиляди умират от глад, от работа до смърт или в газовите камери на елитните военни сили на Хитлер – СС.

Хиляди други затворници умират по време на "маршове на смъртта", когато са насилствено евакуирани от лагера в края на април 1945 г. и жестоко малтретирани от надзирателите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сетили се?

    20 2 Отговор
    Тоя вече така и така си е умрял. За съд са всички от управлението, които правиха и прокарваха "мерките" за хремата. Полицията гонеше хората и се държеше, като през 30-те години. За "пропаганда" чупят вратата влизат, хвърлят на земята блогера, арестуват и откарват... Биеха. А някои и направо бяха убити от властта. Е, кога ще отговарят за терора над собственото им население?
    Вече се били готвели за "нова пландемия" и го казват открито?! Кога ще се спре тази лудост. Демокрацията вече изчезна.

    Коментиран от #8

  • 2 Кочо

    10 4 Отговор
    Руснаците не да ги освобождават, а е трябвало да ги доизтрепат и сега нямаше да имат проблеми! Достоевски е прав, както и професор Леонтиев, че не е трябвало да освобождават България!

    Коментиран от #5

  • 3 А Меркел кога?

    32 0 Отговор
    Тази наруши закона, като отвори границите за милиони чужденци, които по закон нямаха право да идват на софрата с цялата си челяд и да живеят безплатно на немския гръб. Тази унищожи модерна и подредена Германия. Кога нея ще съдят? Щетите са огромни, финансови, културни, демографски, всякакви...
  • 4 Перо

    20 0 Отговор
    И 120-годишните ли ще го съдят сега, защото 78 г. не са имали време!
  • 5 Перо

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    Нямаше да има сега джендърия!
  • 6 Глей сига

    17 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ДИМКА АБЕ БЕРБОЛК АМ ТЕБЕ ГА ШЪ ТЪ СЪДЯТ БАРАБАР С ШОЛЦ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. ---- СЪСИПВАНЕ НА НЕМСКАТА ИКОНОМИКА
  • 7 Хуморески!

    12 0 Отговор
    ,,МИНАЛАТА ГОДИНА психиатър е преценил, че мъжът е годен да бъде изправен пред съда."
    До сега тая деменция 100 пъти е претърпяла негативно психическо развитие...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 жалка работа са тия новите шваби

    14 0 Отговор
    това е някаква подигравка с хората !!! 78години неможаха да го съдят сега се сетили ?!?!? веждичката ви го каза по микрофона…
  • 10 Пийпинг ТОМ

    15 0 Отговор
    Това значи ли , че и ние в България можем да ТЪРСИМ ОТГОВОРНОСТ на лицемера от Банкя , дори и да стане на 80-90 години ? Защото явно това сега няма как да стане , при положение , че ПП-ДБ го ИЗПРАХА , а и си сложиха страхлив и слугински главен прокурор !

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Следва!

    7 0 Отговор
    Осъждането му на доживотен затвор,а той ще живее още някой и друг месец...
  • 12 Коментар

    3 2 Отговор
    Виждате ли какво са правили нацистите?А вие го отричате!Как не ви е срам?!Даже се пробвате да го връщате...
  • 13 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пийпинг ТОМ":

    За приватизацията отдавна изтече срока за давност! Тези престъпления имат изключително кратък срок за давност в БГ!
  • 14 Пране, давност и тн

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пийпинг ТОМ":

    Всичко определя народът на една страна. Ако приценяр, че са излъгани и ограбени от някои техни съграждани, няма никаква давност или закони, които да укрият престъпниците. Ако наистина има народовластие в една страна, то народът ПО ВСЯКО време може да направи такива закони, каквито иска, за да осъди всеки престъпник.
  • 15 За размисъл

    3 0 Отговор
    Боже мой!
    Когато е започнала войнатс този човек е бил само на 15години, а про свършването и е бил на 20 години. При онова промиване на мозъците искат да съдят тогавашно дете за престъпление. И то след 78 години ????
    Ако ги е извършил, защо чак сега го съдят , а той с единия крак в гроба. Или може би искат да опетнят наследниците му поради друга причина.

    А хилядите нацисти, избягали в САЩ Аржентина, Чили, и т.н.????

    А предтечата на Шолц????
  • 16 отец Матей

    1 0 Отговор
    Срещу неонацистите в правителството кога !? След 70 години ли !?
Новини по държави: