Отидете към основна версия

1 321 13

Армения съобщи, че Азербайджан изпраща войски на границата

  • армения-
  • азербайджан-
  • войски-
  • граница

Това може да доведе до нови тежки сражения в региона

Източник: БГНЕС

Армения изрази сериозна загриженост, че Азербайджан изпраща войски към границата и предупреди, че този ход може да доведе до нови тежки сражения в региона, който бе зона на военен конфликт в продължение на 30 години.

Премиерът на Армения, Никол Пашинян, заяви, че "през последните няколко дни Азербайджан разположи сили по линията на контакт с Нагорни Карабах и на границата с Армения." Той предупреди, че антиарменската реторика продължава да се увеличава, като Азербайджан предявява претенции към все повече арменски територии.

Нагорни Карабах е част от международно признатата територия на Азербайджан, но е населен предимно с арменци. Конфликтът между двете страни е съществувал десетилетия и е влошил ситуацията в региона.

През 2020 година, с подкрепата на Турция, Азербайджан успя да си върне по-голямата част от Нагорни Карабах след втората война в региона. В резултат на мирния договор, арменците бяха принудени да се откажат от голяма част от териториите, които преди контролираха в Нагорни Карабах, предаде БТА.

Напрежението продължава да се увеличава, като Азербайджан блокира Лачинския коридор, който е единственият начин за достъп на Армения до Нагорни Карабах. Ситуацията в региона се определя като катастрофална, като има недостиг на храна и лекарства в Нагорни Карабах, а от вчера хлябът се раздава само срещу купони.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини