Отидете към основна версия

2 605 29

Показахме в Брюксел как се извлича розово масло. За да го спасим

  • брюксел-
  • белгия-
  • андрей новаков-
  • роза-
  • маслодайна роза-
  • розово масло-
  • ек-
  • еп-
  • ес-
  • българия-
  • галина стоянова-
  • казанлък-
  • рози

Тук не става въпрос само за една индустрия, а за запазване на нашата национална гордост, каза Андрей Новаков

Снимка: ФАКТИ

В Европейския парламент българи показаха как се извлича розово масло, за да докажат, че един от символите на България е изключително чист и ценен продукт, който не замърсява околната среда и не носи рискове за човешкото здраве.

Производството на розово масло е изправено пред риск заради предложение на ЕК етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда, което създава сериозни притеснения сред нашите производители. Промените в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) засега са замразени за срок от 4 години, но България се нуждае от окончателно оттегляне на този текст. За радост страната ни получава подкрепа и от други страни-членки на ЕС.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е приел този сериозен проблем за своя мисия, за да гарантира, че няма да има риск за производството на маслодайна роза. България е най-големият производител, но не само това: нашето розово масло е и най-качественото в света, печелейки златни медали на редица изложения. „Тук не става въпрос само за една индустрия, а за запазване на нашата национална гордост“, каза Новаков в Европарламента в Брюксел. Той посочи, че комисията се е съгласила с неговите аргументи, но все още има път за извървяване в битката за запазване производството на тази култура като натурален и безопасен продукт.

Именно затова в Брюксел бе организирана изложба и Европейският парламент се превърна в розоварна за етерично масло. Евродепутати, политици и журналисти имаха възможност да се докоснат до магията на българската роза. Кметът на Казанлък Галина Стоянова каза, че розата и розовото масло са не просто традиция и производство, те за нас са идентичност. „Розовото масло се използва и в Космоса, защото едно от най-силните му качества е, че издържа на висока температура и в различни условия. То е част от хранителната индустрия по цял свят, опитайте продуктите, които носим, за да се уверите, че са вкусни и полезни за организма!“, прикани тя гостите на изложбата.

Българската позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химични елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация, зависещ от различни природни фактори - например от метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др. Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в ЕП, за да падне текстът, подлагащ на риск производството на розово масло. В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Основният докладчик по регламента - евродепутатът Мария Спираки, също подкрепя нашата кауза. По думите ѝ България не произвежда само розово масло, а една добавена стойност, и това трябва да продължи и занапред. Посланикът на България в Постоянното представителство към Европейския съюз Румен Александров описа розовото масло като „национално съкровище“. Гостите на изложбата бяха поздравени с красиви изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ към едноименното казанлъшко читалище.

Розата без никакво съмнение е визитната картичка на България пред света. Климатичните и почвени условия в Розовата долина са най-благоприятни за отглеждането на маслодайната роза и редица още етеричномаслени култури. Уникалните климатични условия, както и развитата за няколкостотин години българска традиция в отглеждането на розовия цвят, даряват долината с нейното име и със славата на производител на най-качественото розово масло. Много от световноизвестните брандове в парфюмерията използват българската маслодайна роза за своите аромати. Освен това българското розово масло има и много ползи за здравето. Царицата на цветята и символът на любовта е и символ на България и трябва да бъде защитен като такъв.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: