Отидете към основна версия

1 663 34

Северна Македония чества Деня на независимостта

  • рсм-
  • северна македония-
  • ден на независимостта

„Тридесет и две години след обявяването на независимостта, днес отбелязваме 8 септември в една напреднала държава, членка на НАТО"

Източник: Shutterstock

Правителствена делегация, водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, делегация, водена от президента на страната Стево Пендаровски, делегации от парламента, Съюза на борците, дипломатическия корпус, както и представители на политически партии положиха свежи цветя на гробовете на бившите президенти на страната Киро Глигоров и Борис Трайковски по повод отбелязването на 8 септември - Денят на независимостта на страната.

„Тридесет и две години след обявяването на независимостта, днес отбелязваме 8 септември в една напреднала държава, членка на НАТО, страна с реални перспективи за членство в Европейския съюз до 2030 г. Днес вестителят на свободата - 8 септември, призовава всички нас да отговорим на завета за непрекъснато развитие. Той призовава за свободно вземане на решения, като демократичен дълг, за по-добър живот за настоящите и бъдещите поколения. Гражданите искат да живеят в модерна държава, част от Европейския съюз, с по-висок стандарт на живот, развита демокрация и социална справедливост. Ако някога е имало време да обезпечим всичко това, то е днес”, написа във фейсбук профила си премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

С видеообръщение държавния празник на Северна Македония отбеляза и президентът на страната Стево Пендаровски.

„Държавата има много умни и добродетелни хора, които могат да възстановят духа на македонската република, основана на основните конституционни и общоцивилизационни ценности. Само по този начин ще запазим семето на надеждата, че след повече от 3 десетилетия най-накрая ще имаме европейска и демократична (Република Северна) Македония, в която младите хора ще искат да живеят и просперират. Убеден съм, че имаме сили и воля за такова нещо”, каза Пендаровски.

„През 1991 г. беше изпълнена волята на огромното мнозинство от хората да живеят в независима Македония. Тези поколения мечтаеха за прогрес и горда държава, която да бъде достоен и равноправен член на европейското семейство. Но тази мечта бавно избледня през годините, особено днес, когато същото поколение живее в най-мрачните години на независимостта, години на безочлива престъпност, на повсеместна корупция, на правителство, което смята личния бизнес за по-важен от живота на обикновен човек. През последните години трагедиите станаха наше ежедневие, липсват лекарства, липсват учебници, липсва справедливост, но най-вече липсват граждани, те напускат родината си поради провали, поражения, потъпкано достойнство и разпад на системата. Но този празник е едновременно празник на надеждата и празник на борбата за Македония. Тази битка никога няма да спре. Този народ ще се пребори с всички предизвикателства. Македония заслужава тази битка и ще победи срещу корумпирания управляващ елит и техните пионки. Нашето задължение като ВМРО-ДПМНЕ е да направим този рестарт заедно с хората и да издигнем Македония над тази апатия и чернота. Ще успеем, защото силно вярваме в това”, гласи съобщението на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Честването на Деня на независимостта в Северна Македония продължава целия ден, като в Скопие мястото е Градският парк, а във всички културни институции, музеи и галерии е обявен ден на отворените врати за гражданите.

На 8 септември 1991 година в страната, която до тогава е в границите на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), се провежда референдум за обявяване на независимост, а въпросът е формулиран: „Дали сте за суверенна и независима държава Македония, с право да влезе в бъдещ съюз на суверенните държави на Югославия?” При избирателна активност 75,7 процента и одобрение от 96,4 процента от гласувалите парламентът обявява независимост на страната с решение от 17 ноември 1991 г. и започва процес на отделяне от федерацията.

България е първата държава, която на 15 януари 1992 г. признава новата държава под конституционното ѝ име - Република Македония.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: