Last news in Fakti

8 Септември, 2023 16:33 1 648 34

Северна Македония чества Деня на независимостта

  • рсм-
  • северна македония-
  • ден на независимостта

„Тридесет и две години след обявяването на независимостта, днес отбелязваме 8 септември в една напреднала държава, членка на НАТО"

Северна Македония чества Деня на независимостта - 1
Източник: Shutterstock

Правителствена делегация, водена от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, делегация, водена от президента на страната Стево Пендаровски, делегации от парламента, Съюза на борците, дипломатическия корпус, както и представители на политически партии положиха свежи цветя на гробовете на бившите президенти на страната Киро Глигоров и Борис Трайковски по повод отбелязването на 8 септември - Денят на независимостта на страната.

„Тридесет и две години след обявяването на независимостта, днес отбелязваме 8 септември в една напреднала държава, членка на НАТО, страна с реални перспективи за членство в Европейския съюз до 2030 г. Днес вестителят на свободата - 8 септември, призовава всички нас да отговорим на завета за непрекъснато развитие. Той призовава за свободно вземане на решения, като демократичен дълг, за по-добър живот за настоящите и бъдещите поколения. Гражданите искат да живеят в модерна държава, част от Европейския съюз, с по-висок стандарт на живот, развита демокрация и социална справедливост. Ако някога е имало време да обезпечим всичко това, то е днес”, написа във фейсбук профила си премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

С видеообръщение държавния празник на Северна Македония отбеляза и президентът на страната Стево Пендаровски.

„Държавата има много умни и добродетелни хора, които могат да възстановят духа на македонската република, основана на основните конституционни и общоцивилизационни ценности. Само по този начин ще запазим семето на надеждата, че след повече от 3 десетилетия най-накрая ще имаме европейска и демократична (Република Северна) Македония, в която младите хора ще искат да живеят и просперират. Убеден съм, че имаме сили и воля за такова нещо”, каза Пендаровски.

„През 1991 г. беше изпълнена волята на огромното мнозинство от хората да живеят в независима Македония. Тези поколения мечтаеха за прогрес и горда държава, която да бъде достоен и равноправен член на европейското семейство. Но тази мечта бавно избледня през годините, особено днес, когато същото поколение живее в най-мрачните години на независимостта, години на безочлива престъпност, на повсеместна корупция, на правителство, което смята личния бизнес за по-важен от живота на обикновен човек. През последните години трагедиите станаха наше ежедневие, липсват лекарства, липсват учебници, липсва справедливост, но най-вече липсват граждани, те напускат родината си поради провали, поражения, потъпкано достойнство и разпад на системата. Но този празник е едновременно празник на надеждата и празник на борбата за Македония. Тази битка никога няма да спре. Този народ ще се пребори с всички предизвикателства. Македония заслужава тази битка и ще победи срещу корумпирания управляващ елит и техните пионки. Нашето задължение като ВМРО-ДПМНЕ е да направим този рестарт заедно с хората и да издигнем Македония над тази апатия и чернота. Ще успеем, защото силно вярваме в това”, гласи съобщението на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Честването на Деня на независимостта в Северна Македония продължава целия ден, като в Скопие мястото е Градският парк, а във всички културни институции, музеи и галерии е обявен ден на отворените врати за гражданите.

На 8 септември 1991 година в страната, която до тогава е в границите на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), се провежда референдум за обявяване на независимост, а въпросът е формулиран: „Дали сте за суверенна и независима държава Македония, с право да влезе в бъдещ съюз на суверенните държави на Югославия?” При избирателна активност 75,7 процента и одобрение от 96,4 процента от гласувалите парламентът обявява независимост на страната с решение от 17 ноември 1991 г. и започва процес на отделяне от федерацията.

България е първата държава, която на 15 януари 1992 г. признава новата държава под конституционното ѝ име - Република Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 10 Отговор
    2030 год гонят Ганчо от ЕС за сметка на Македония.

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Северна Македония е една руско-сръбска

    16 7 Отговор
    колония. Решаващ принос в дебългаризацията на Македония играят комунистическите ни предатели, които с побоища и кръв успяха да македонизират по едно време и пиринският край! Сталин, Тито, Димитров и Коминтерна в чудо се видяха докато не откъснаха това парче от народната ни снага!
    Сега и нашите петреоти, следвайки руските насоки от пасольството в София успяха да ни накарат да се омразим! Заслужиха си рублите, ашколсун!

    Коментиран от #12, #17, #32

  • 4 Руснаков

    14 2 Отговор
    ...напреднала само на приказки и плюнки....
  • 5 Каква независимост?

    11 2 Отговор
    Каквото им кажат югоджигитайците това кадруват. Скоро ще честват Великио Шиптария!
  • 6 Гост

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Макето":

    Маке ...набий си го в дебелата глава че Македония е географска област...и няма македонци а има стари българи...

    Коментиран от #10, #14

  • 7 А ку...рец не

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Макето":

    сакате ли?
  • 8 Гоце

    10 2 Отговор
    Това квратал на Благоевград ли беше или нещо от Гърция? Извинете за невежеството.
  • 9 Независимостта

    6 2 Отговор
    от Сърбия, а после от БГ . Бяха протегнали ший и ръце Слави и Каракачанов . Обявиха 2 милиона маке булгари - което е голяма лъжа . Македонците повярваха .
  • 10 Макето

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Как да няма, бе? Попитай хората до Солун и до Скопие, какви са? Пък и всеки има право на самоопределение.

    Коментиран от #21, #30

  • 11 Лошо нема

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Макето":

    и целото това у съставо на Велика България на три морета! Че ви научиме има ли македонски език, нема ли.

    Коментиран от #20

  • 12 един от стадото

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Северна Македония е една руско-сръбска":

    сглобка..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Северен югозапад

    5 1 Отговор
    Което съвпада с националния траур.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха..

    2 13 Отговор

    До коментар #3 от "Северна Македония е една руско-сръбска":

    По-добре руско-сръбска,отколкото ганьовска,браво на макаците!

    Коментиран от #19

  • 18 пакита

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "От Лондон":

    ли обслужваш?
  • 19 Хихихи

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха..":

    а ти как по добре?печен или сушен
  • 20 Кирил и Методий

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Лошо нема":

    Са гръцки попове от Солун. Не бе и те са българи! Нямам са иначе ....и Исус Христос е българин! Също и в България няма турци всички са потурчени!
  • 21 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Макето":

    що бъркаш Солун и Скопие. Затова станаха Св. Македония, по искане на Атина. Виж един паспорт в Солун, ако щеш 1000 кво пише в него, и най вече като какви се чувстват там хората. Иди в пиринският край, да носии, песни, обичаи македонски, но те българи и винаги са били такива. Служил съм с момчета от този край на границата с Турция, надъхани и като добруджанци и варненци. Малко особняци да, все да са първи/няма лошо/, но българи по дух и самосъзнание. А в Солун всички са гърци. Порядки, обичаи, навици..

    Коментиран от #24

  • 22 Гръч

    7 0 Отговор
    Скоро ще бъде Северна Албания за добро или лошо
  • 23 поглед

    2 2 Отговор
    сегашната сглобка за да се изперат взаимно и майка си ще продадат. за тях няма българи извън България. за нас се сещат само преди избори.
  • 24 Макето

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "един от стадото":

    Такаааа, иди и питай децата на емигрантите по света, какви са, те няма да кажат, че са българи. Така и със сега живеещите в Пиринския и Егейския край на …. Та, по този въпрос съм разговарял с възрастни хора, които не са между живите, вече. Не искам да убеждавам никого, просто изразявам мнение. Аз не се чувствам …. И не искам да се оприличавам в едно, с хора, като Гешев, Сарафов и …. Вие си ги знаете.
  • 25 Варналията

    7 5 Отговор
    На всяка държава националният празник е Денят на независимостта, само в България празник натрапен от комунистите е ден на сключен договор между Руска империя и Османската империя.
    Затова нашият национален празник трабва да бъде 22 Септември, а не 3 март.
  • 26 Злати Минкова

    2 6 Отговор
    Браво на Северна Македония! Вековна държава!
    А не като нашата клoaка - държавата на 100-150 години.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Античното Маке

    9 1 Отговор
    Смехории.
    Ден на независимост Северна Македония не може да чества по простата причина, че на това място никога не е имало народ македонци с македонска държава.

    Северна Македония може, само да чества създаването на държавата си - 1991 г..
  • 29 варненски пенсионер

    5 0 Отговор
    най-зависимата държава в Европа празнува независимостта си .
  • 30 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Макето":

    Право на самоопределение ..да...но базирано на нещо историческо...не на лъжи и крадене...Вие спокойно можеше да се наречете на марсианци..и то е Ваше право...само че....исторически сте си българи...И на мен Сарафов...Гешев...не ми харесват....но съм си българин за добро или лошо...
  • 31 Българин

    2 3 Отговор
    Северна фащистка македония да започне да обособява десетина квадратни километра за гробища по примера на братската си Украина, които ще бъдат запълнени с македонски нацисти, а флагът им на слънцето на дявола ще се вее като море на фона на стотиците хиляди пресни гробове на гниещи нацисти.
  • 32 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Северна Македония е една руско-сръбска":

    Добре е да се информираш (материали има по случая), за това как българската териториална единица Македония е била престъпно дадена на Сърбия от "Българските Родолюбци" на Фердинанд Феликолепний чрез ДОГОВОР, който договор няма как да бъде скрит и приписван на комунистите, които просто го изпълняват.

    Коментиран от #33

  • 33 бълhарин

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    лъжеш като д ът руzzoфил
  • 34 Трябва да имате ДЕН НА ЗАВИСИМОСТТА!

    2 2 Отговор
    Оти сте тотално зависими от Сърбия и ако там се покашлят, при Вас вече гълтате хапове!
Новини по държави: