Отидете към основна версия

2 470 23

Стотици нигерци лагеруват пред френска военна база

  • нигер-
  • франция-
  • войски-
  • военна база

Целта е да окажат натиск за изтегляне на френските войски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици протестиращи лагеруват пред френска военна база в столицата на Нигер, Ниамей, през последните шест дни с настояване за изтегляне на френските войски, което е поредният знак за засилване на антифренските настроения сред поддръжниците на извършения през юли военен преврат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестът започна миналата събота, близо пет седмици след като военните свалиха президента Мохамед Базум и завзеха властта с преврат, който беше осъден в чужбина, но приветстван от мнозина в страната.

Отношенията между Нигер и бившата колониална сила Франция се влошиха, след като Париж обяви хунтата за нелегитимна, подклаждайки антифренски настроения.

Последваха призиви близо 1500-те френски войници, разположени в Нигер в рамките на борбата срещу ислямистки бунтовници в Сахел, да напуснат страната. Засега Франция отказва да направи това.

След пуча периодично се провеждат демонстрации в подкрепа на хунтата. Броят на протестиращите пред френската военна база обаче нарасна и те не показват никакви признаци, че ще се разотидат, посочва Ройтрес.

Протестиращите участваха вчера в петъчната мюсюлманска обедна молитва, каквато обикновено се провежда в джамия пред базата.

„Франция никога не е заставала зад своите колонии и не ни е помагала. Напротив, те са тук, за да ограбват нашите ресурси“, каза Хасане Айса Сейни, седнала сред други жени със забрадки след молитвата.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини