Отидете към основна версия

1 028 7

Тайван: Китай извършва военноморски учения в Западния Пасифик

  • тайван-
  • китай-
  • пасифик-
  • военноморски-
  • учения

Съгласно съобщение от Тайванско министерство на отбраната

Източник: БГНЕС

Съгласно съобщение от Тайванско министерство на отбраната, китайска военноморска формация, водена от самолетоносача "Шандун", измина днес 60 морски мили (111 км) югоизточно от Тайван и навлезе в западната част на Тихия океан за учения.

От Тайванско министерство на отбраната съобщават, че от рано сутринта са били наблюдавани 11 китайски военни самолета, сред които изтребители J-16, в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

Самолетоносачът "Шандун", който беше въведен в експлоатация през 2019 г., представлява ключова част от китайските военни операции в региона и е участвал в учения около Тайван през април месец. През юни той беше наблюдаван, преминавайки през Тайванския проток.

Този инцидент се случва след скорошното преминаване на американски и канадски военни кораби през Тайванския проток в събота. Това беше втората съвместна мисия в рамките на годината и съвпадна със срещата на върха на Групата на 20-те (Г-20) в Индия.

Пекин продължава да използва военни и дипломатически ходове, за да подчини Тайван, който настоятелно отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, пише БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини