Last news in Fakti

11 Септември, 2023 07:26 1 021 7

Тайван: Китай извършва военноморски учения в Западния Пасифик

  • тайван-
  • китай-
  • пасифик-
  • военноморски-
  • учения

Съгласно съобщение от Тайванско министерство на отбраната

Тайван: Китай извършва военноморски учения в Западния Пасифик  - 1
Източник: БГНЕС

Съгласно съобщение от Тайванско министерство на отбраната, китайска военноморска формация, водена от самолетоносача "Шандун", измина днес 60 морски мили (111 км) югоизточно от Тайван и навлезе в западната част на Тихия океан за учения.

От Тайванско министерство на отбраната съобщават, че от рано сутринта са били наблюдавани 11 китайски военни самолета, сред които изтребители J-16, в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

Самолетоносачът "Шандун", който беше въведен в експлоатация през 2019 г., представлява ключова част от китайските военни операции в региона и е участвал в учения около Тайван през април месец. През юни той беше наблюдаван, преминавайки през Тайванския проток.

Този инцидент се случва след скорошното преминаване на американски и канадски военни кораби през Тайванския проток в събота. Това беше втората съвместна мисия в рамките на годината и съвпадна със срещата на върха на Групата на 20-те (Г-20) в Индия.

Пекин продължава да използва военни и дипломатически ходове, за да подчини Тайван, който настоятелно отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Механик

    12 1 Отговор
    Начи, когато Китай си прави учение е проблем, а когато САЩ плюс китайските украинци правят учение, това си е нещо напълно нормално?
  • 3 Китай си прави Учения не далече от

    13 1 Отговор
    Границите си!! Нито в Средиземно, нито в Черно мпре, нито в Карибския залив!!

    Коментиран от #5

  • 4 Чугун

    6 2 Отговор
    Офшорката да не приказва много,че няма да издържи и 2 дена при китайска военна операция
  • 5 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Китай си прави Учения не далече от":

    Много ясно, обаче сега като нищо колонията ще "поиска" военна помощ, познайте от кого и ще я получи. Мутренска работа на държавно равнище.
  • 6 Анджело

    3 0 Отговор
    Сигурността на САЩ ще бъде много засегната на 10 000 километра западно от западната им граница. Трябва да се вземат мерки. Да се продаде още оръжие на Тайван. хахаха
  • 7 Атлантист+

    0 0 Отговор
    А Китай в състояние ли е да отговори защо се въоръжава така ударно?