Индонезия се сблъсква със сериозен проблем с изхвърлянето на хранителни продукти и хранителни отпадъци. Според статистиката, страната заема трето място в света по изхвърляне на ненужна храна. Този проблем засяга както търговците на дребно и ресторантите, така и домакинствата, като цели 40% от общите отпадъци в Индонезия са хранителни продукти, предаде "Нова ТВ".
За справяне с този проблем, някои хотели и ресторанти в Индонезия се възползват от специални програми и приложения, които им позволяват да продават излишната храна с големи отстъпки преди да бъде изхвърлена. Този подход има за цел да намали количество хранителни отпадъци и да генерира приходи от излишната храна.
Програмата позволява на търговците да предлагат храна с намаление от поне 50% като клиентите могат да правят поръчки директно или да използват куриерски услуги. Този начин на управление на хранителните отпадъци помага да се намали загубата на пари и хранителните продукти.
В Индонезия, където има сериозен проблем с недохранени деца, правителството също предприе мерки за борба с проблема. Беше изготвено законодателство за регулиране на хранителните отпадъци с цел да се намали загубата на храна. Този закон се очаква да влезе в сила до 2024 г.
Освен това правителството планира да включи лидерите на религиозните общности в страната като посланици в кампанията за намаляване на хранителните отпадъци. Те ще работят за повишаване на осведомеността и насърчаване на методи за избягване на излишната консумация по време на религиозни събирания и проповеди.