Отидете към основна версия

4 143 53

Съседите ни няма да се присъединяват към никакви военни блокове

  • александър вучич-
  • сърбия-
  • нато

Вучич: Сърбия ще запази неутралитета си в обкръжението на НАТО

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Сърбия, въпреки всеобхватния натиск на НАТО от страните-участнички в региона, възнамерява да запази военния си неутралитет и няма да се присъединява към никакви военни блокове“. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на инспекция на военната техника в крепостта на град Ниш.

„Продължаваме да инвестираме огромни суми пари, непропорционално големи по отношение на нашата икономика, но ние сме единствената държава, която е военно неутрална в тази част (на Европа)", каза Вучич. „Де факто ние сме напълно заобиколени от държави които принадлежат към едно военно обединение. В същото време искаме отговорно да поддържаме нашия военен неутралитет, искаме да защитим нашето небе, нашата земя, нашите деца сами и ние ще продължим да правим това в бъдеще. Ние няма да се присъединим някоя от военните асоциации“.

По-рано президентът на Сърбия се обърна към „традиционните приятели“ Китай и Русия, както и към западните страни, с молба да разгледат ситуацията в Косово и Метохия на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава подчерта, че Сърбия е готова да поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН поради заплахата за живота и безопасността на нейните граждани в Косово и Метохия, а също така възнамерява да изиска от силите на НАТО за Косово демилитаризация на въоръжените формирования на косовските албанци.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: