Отидете към основна версия

5 369 15

Италия обвинява Германия за притока на нелегални мигранти

  • италия-
  • мигранти-
  • ес-
  • германия-
  • рим

В последно време в Италия са пристигнали 132 000 бежанци- подобни нива на нелегална миграция в Европа с право се наричат ​​рекордни

Източник: БГНЕС

Решението на Берлин да финансира групи, които спасяват нелегални мигранти в беда в Средиземно море и ги отвеждат директно в Италия, вместо обратно към бреговете на Северна Африка или страни от Близкия Изток, предизвика остро негодувание в Рим, отбелязват в редакцията на германския вестник BILD.

В последно време в Италия са пристигнали 132 000 бежанци- подобни нива на нелегална миграция в Европа с право се наричат ​​рекордни. Около 10 000 души пристигат всеки месец само на малкия италиански остров Лампедуза.

Германското външно министерство този месец дари първите 1,2 милиона евро на организации с нестопанска цел, които помагат на бежанците да достигнат италианските брегове. До 2026 г. германските власти планират да преведат общо около осем милиона евро на спасителите. Това е първият случай в Европейския съюз, в който частна инициатива за спасяване на бежанци в морето получава публично финансиране.

В Рим настояват, че отпуснатите пари помагат само за нелегално транспортиране на мигранти на италианска територия. Министър-председателят Джорджия Мелони дори нарече настоящата ситуация "сериозна аномалия“ в отношенията между страните от Общността, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: