Отидете към основна версия

3 021 39

60 дни затвор за швейцарец, нарекъл журналистка "дебела лесбийка"

  • швейцария-
  • присъда-
  • лгбт

Присъдата бе приветствана от ЛГБТ-общността

Групи за правата на ЛГБТ общността приветстваха 60-дневната присъда, която швейцарски съд произнесе за крайнодесния писател и коментатор, подиграл се на журналистка с "дебела лесбийка" и други обидни забележки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съд в Лозана осъди вчера публициста с двойно гражданство - френско и швейцарско, Ален Боне, известен като Ален Сорал, за клевета, дискриминация и подстрекателство към омраза. Той трябва да плати и глоби на стойност хиляди швейцарски франка в допълнение към времето зад решетките.

Сорал се подиграл преди две години на Катрин Машрел, журналистка за швейцарските вестници "Трибюн дьо Женев" и "24 йор", във видеозапис във "Фейсбук". Нарекъл я е "дебела лесбийка" и казал, че работата ѝ като "куиър активистка" означава, че тя е "откачена", съобщи швейцарската телевизия Ер Те Ес.

"Решението на съда е важно за справедливостта и правата на ЛГБТИК+ общността в Швейцария", каза в изявление Мюриел Вегер, една от ръководителките на лесбийската активистка група Ел О Ес. "Осъждането на Ален Сорал е ярък сигнал, че подстрекателството към хомофобия не може да бъде толерирано в обществото ни", допълни тя.

Адвокатът на Сорал - Паскал Жуно, за момента не е казал пред АП дали клиентът му ще обжалва решението. Вегер заяви, че присъдата е крайъгълен камък в прилагането на мярка, одобрена в Швейцария през 2020 г., според която дискриминацията на базата на сексуалната ориентация е незаконна.

Сорал е осъждан многократно във Франция, включително и на затвор през 2019 г., след като отрича Холокоста, което е престъпление във Франция.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: