Отидете към основна версия

2 037 29

Хано Певкур: заяви, че "голяма сила" е повредила газопровода в Балтийско море

  • хано певкур-
  • естония-
  • газопровод-
  • балтийско море-
  • финландия

Изявлението му идва ден, след като Финландия заяви, че аварията може да е в резултат на умишлено действие

Снимкa: Shutterstock

Повредата на газопровода в Балтийско море е причинена от "доста голяма сила". Това заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва ден, след като Финландия заяви, че аварията може да е в резултат на умишлено действие, предаде News.bg.

Подводният газопровод "Балтикконектор"(Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени в неделя.

Вчера Хелзинки съобщи, че щетите вероятно са причинени от "външна дейност", като причините се разследват.

"Може ясно да се види, че тези щети са причинени от доста голяма сила", отбеляза Певкур и уточни, че разследващите не изключват нищо на този етап.

Той посочи, че тепърва ще се изяснява какво точно е причинило повредата, но по негови думи за момента по-скоро изглежда, че е имало механично въздействие или механично разрушаване.

Хенри Ванханен, научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения, заяви, че основният въпрос ще бъде как ще реагира НАТО, в случай че бъдат събрани доказателства, че зад повредата на тръбопровода стои някоя държава.

И Финландия, и Естония са членове на Алианса.

"Тъй като това може да означава, че това е атака срещу инфраструктурата на членовете на НАТО. Мисля, че големият въпрос в дългосрочен план е дали имаме ясен набор от потенциални контрамерки за подобни действия? Какво е възпирането?", запита Ванханен.

Около година по-рано на 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: