Отидете към основна версия

1 717 17

Хуманитарната ситуация в Газа се влошава рязко

  • газа-
  • палестинци-
  • вода-
  • ток-
  • гориво

В палестинския анклав вече няма вода, електричество и гориво, а хранителните запаси заплашително намаляват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа рязко се влошава, заяви заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В палестинския анклав вече няма вода, електричество и гориво, а хранителните запаси заплашително намаляват, предупреди Грифитс, като призова всички страни, разполагащи с влияние, да го използват, за да се гарантира зачитането на принципите за водене на война и да се избегне допълнителна ескалация на напрежението.

По думите му през последните няколко дни както "Хамас", така и Израел са говорили и действали "изключително обезпокояващо и неприемливо".

Грифитс подчерта, че цивилните и гражданската инфраструктури трябва да бъдат предпазени.

Семейства в Газа са били обстрелвани, докато си проправят път на юг по претоварените и разрушени пътища, след като Израел издаде заповед за евакуация. В резултат на този ход на Израел стотици хиляди хора се стремят към безопасност, но няма къде да отидат, каза още заместник-генералният секретар на ООН.

"Цивилните трябва да получат възможност да стигнат до по-безопасни райони. И независимо от това дали решат да се преместят или да останат, те трябва да получават постоянна грижа", подчерта Грифитс.

Той призова палестинската ислямистка групировка "Хамас" да се отнася хуманно към държаните от нея заложници.

"Цивилни в Израел и в окупираните палестински територии вече седмица живеят в отчаяние и разруха. Боя се, че най-лошото предстои. Последната седмица беше изпитание за хуманността, на което тя се проваля", заключи Грифитс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини