Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 05:24 1 696 17

Хуманитарната ситуация в Газа се влошава рязко

  • газа-
  • палестинци-
  • вода-
  • ток-
  • гориво

В палестинския анклав вече няма вода, електричество и гориво, а хранителните запаси заплашително намаляват

Хуманитарната ситуация в Газа се влошава рязко - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа рязко се влошава, заяви заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В палестинския анклав вече няма вода, електричество и гориво, а хранителните запаси заплашително намаляват, предупреди Грифитс, като призова всички страни, разполагащи с влияние, да го използват, за да се гарантира зачитането на принципите за водене на война и да се избегне допълнителна ескалация на напрежението.

По думите му през последните няколко дни както "Хамас", така и Израел са говорили и действали "изключително обезпокояващо и неприемливо".

Грифитс подчерта, че цивилните и гражданската инфраструктури трябва да бъдат предпазени.

Семейства в Газа са били обстрелвани, докато си проправят път на юг по претоварените и разрушени пътища, след като Израел издаде заповед за евакуация. В резултат на този ход на Израел стотици хиляди хора се стремят към безопасност, но няма къде да отидат, каза още заместник-генералният секретар на ООН.

"Цивилните трябва да получат възможност да стигнат до по-безопасни райони. И независимо от това дали решат да се преместят или да останат, те трябва да получават постоянна грижа", подчерта Грифитс.

Той призова палестинската ислямистка групировка "Хамас" да се отнася хуманно към държаните от нея заложници.

"Цивилни в Израел и в окупираните палестински територии вече седмица живеят в отчаяние и разруха. Боя се, че най-лошото предстои. Последната седмица беше изпитание за хуманността, на което тя се проваля", заключи Грифитс.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    14 15 Отговор
    Да си сърбат попарата, Израел ги пои и храни, а тези примитиви ще ги колят.

    Коментиран от #13

  • 2 Говорит Москва

    12 8 Отговор
    Да бяха му мислили
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ей, наглеци,

    14 11 Отговор
    Не смейте да приравнявате страданията на клетите палестинци с тези на наглите и безочливи израилтяни! Срам нямате ли? Само страх, а? Малодушни нищожества! Ей така е било и в началото на Втората световна.

    Коментиран от #9

  • 5 Нищо

    7 0 Отговор
    хуманитарно няма в кървавите войни , само смърт и ужаси ! До кога така ?

    Коментиран от #11

  • 6 Мишел

    9 4 Отговор
    ЮНИСЕВ, от вчера : При бомбардировките на Газа досега са убити 700 деца.
    Израел опитва да направи етническо прочистване, като с военна сила принуждава палестинците да се преселят в Египет, в пустинята на Синайския полуостров.
  • 7 А...ко стана сега...

    11 12 Отговор
    имаше подобна ситуация преди две години и в Украйна...тогава ревяхте "да живей путин", росия е велика!Сега ревете,че алах бил ак бар...!Ами ревете,ама на Израел не му пука,като на вашия московски вожд.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пий си букета,

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ей, наглеци,":

    или бягай при путин.Той щете прегърне и приюти под крилото си.
  • 10 Вашето Мнение

    3 9 Отговор
    Жидовете са гнусни подчовеце още при създаването си.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анексия

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Вашето Мнение":

    братчет!Това чака братята ви,дето ги хрантуихме всички по времето на Живков!Вено онеправдани и с отворени усти чакащи някой да ги нахрни .Като идваше Арафат,половин час се целуваха и облизваха на летището и ни караха да ги гледаме,като поредното лесбийско предсавление.Това врме мина.
  • 13 Излезе

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Тарамбуките сами си секат клона!
  • 14 Така е, прав си

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Вашето Мнение":

    Израел предупреждава и дава срок за евакуация, за разлика от Путлер, който първо стреля и после обяснява, че всъщност не е той, а украинската отбрана.

    Коментиран от #16

  • 15 африканеца

    8 4 Отговор
    Рано или късно всеки ще си получи заслуженото...!!Израел от репресирани и преследвани през ВСВ, се превърнаха в репресиращи и преследващи по беззащитни народи. А може би са си били такива по рождение, и са си заслужавали съдбата през ВСВ. Всичко се връща, всяко действие си има и противодействие.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "африканеца":

    Наказанието на расистите е в следващия си живот да се преродят в етноса,който са мразели,за да видят какво е.Това са преродени нацисти.Само че вместо да се поправят правят същото и се хвърлиха на народа,който генетично е най-близко до евреите.Палестинците и евреите са наследници на Авраам.Не бъдете расисти!Отделните етноси съществуват,за да има разнообразие и да се гарантира оцеляването на човешкия род.
    Като ги наблюдаваш определено стигаш до извода,че преражането е факт и съществува.