Отидете към основна версия

2 960 26

Гутериш: Незабавно прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците

  • оон-
  • антонио гутериш-
  • израел-
  • ивицата газа

За това призова генералният секретар на ООН

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложниците. „Призовавам за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Трябва да се положат всички усилия за спиране на кръвопролитието и постигане на решение за две държави", каза той по време на срещата на върха за мира в Кайро за Палестина,

„Необходимо е да се приложи международното хуманитарно право и да се защити цивилното население на ивицата Газа“, каза Гутериш. Той призова за прекратяване на "атаките срещу цивилни, домове и болници". „Хуманитарната помощ за Газа трябва да се предоставя непрекъснато“, подчерта генералният секретар на ООН.

Срещата на върха за мира в Кайро, посветена на обсъждането на начините за разрешаване на палестинско-израелския конфликт и намаляване на напрежението в ивицата Газа, беше открита в събота в Ню Кайро, административната столица на Египет, по инициатива на президента Абдел Фатах ас-Сиси.

В конференцията участват представители на 34 държави и три международни организации – ООН, Лигата на арабските държави и Африканския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини