Отидете към основна версия

1 017 0

Трагедията с мола в Рига коства оставката на латвийското правителство

  • латвия-
  • оставка-
  • правителство

Премиерът на страната Валдис Домбровскис обяви оттеглянето си по време на среща с латвийския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис обяви, че е подал оставка от поста си, от което следва, че и правителството, оглавявано от него, се оттегля от управлението, ако тя бъде приета, съобщи Ей Би Си.

Това стана ясно по време на среща на Домбровскис с президента на стараната Андрис Берзинш. Оставката на министър-председателя автоматично означава и падане на дясноцентристкото правителство, ръководено от него. Причина за този жест е трагедията, сполетяла страната в петък. Тогава покривът на търговски център в столицата Рига се срути и отне живота на 54 души. Това е най-смъртоносният инцидент в Латвия откакто страната се отдели от СССР през 1991 г.

Сега всичко е в ръцете на президента Берзинш, който може да приеме или отхвърли оставката. Ако я приеме, той ще трябва да назначи нов премиер, който да сформира ново правителство.

Според Би Би Си, в свое изявление по повод на оттеглянето си Домбровскис е заявил, че към момента Латвия има нужда от кабинет, който да се справи с критичната ситуация, в която страната се намира. Той пое премиерския пост през 2009 г., когато местната икономика затъваше в дълбока рецесия. Домбровскис водеше политика на сериозни бюджетни съкращения и данъчни увеличения. Много специалисти смятат, че вследствие на неговите реформи малката прибалтийска страна е избегнала банкрута.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: