Отидете към основна версия

2 403 52

Премиерът на Италия пристигна в Израел

  • израел-
  • ивицата газа-
  • бенямин нетаняху-
  • джорджия мелони

Мелони разговаря с премиера Бенямин Нетаняху

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италианският премиер Джорджия Мелони пристигна на посещение в Израел, с нея в момента в Тел Авив се среща ръководителят на правителството на еврейската държава Бенямин Нетаняху. Това съобщиха от кабинета на израелския премиер.

"Премиерът Бенямин Нетаняху провежда среща при закрити врата в комплекса Кирия в Тел Авив с италианския премиер Джорджиа Мелони. Разширена среща ще се състои по-късно", се казва в изявлението.

"Кирия" е комплекс от правителствени сгради в източната част на Тел Авив, където се намират централата на Министерството на отбраната и основните агенции за сигурност на страната. Именно там наскоро Нетаняху проведе срещи с военното ръководство на страната и с чуждестранни лидери, пристигащи в Израел, за да изразят солидарност в светлината на влошаващия се палестинско-израелски конфликт. През изминалата седмица Нетаняху прие президента на САЩ Джо Байдън, германския канцлер Олаф Шолц и британския премиер Риши Сунак в Тел Авив. Междувременно кабинетът на министър-председателя на Нетаняху, където той работи в нормално време, както и всички основни правителствени агенции, министерства, парламентът на страната и президентската резиденция се намират в Йерусалим, който в Израел се счита законно за „единна и неделима столица“ на страната.

Мелони пристигна в Израел от Египет, където по-рано в събота участва в среща на върха за мир в Палестина в Кайро. Там тя изрази мнение, че за разрешаването на кризата в Близкия изток е необходимо да се определи времева рамка за прилагането на формулата за две държави, включително създаването на арабска държава в Палестина.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини