Отидете към основна версия

1 639 16

Израел проверява доставената хуманитарна помощ

  • израел-
  • хуманитарна помощ-
  • проверка

В първата доставка не е имало нищо друго освен вода, храни и медикаменти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Говорител на израелското министерство на отбраната отрече твърденията, че камионите с хуманитарна помощ, влизащи в ивицата Газа от Египет, не са били подложени на проверка за предотвратяване на контрабанда на оръжие, съобщи новинарският портал Ynet.

Според представител на ведомството първата партида хуманитарна помощ, доставена в южната част на ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах, е съдържала само вода, храна и лекарства. "Целият товар беше проверен, преди да влезе в ивицата Газа. Подчертаваме, че Израел има способността да гарантира, че нищо друго освен горепосоченото не е внесено", подчерта той.

По-рано New York Times съобщи, че първият конвой с хуманитарна помощ, пристигнал в ивицата Газа, не е бил проверен за оръжие.

В събота 20 камиона от общо 200 с хуманитарна помощ, доставена през последните няколко дни от международната общност на летището в египетския град Ел Ариш, преминаха през контролно-пропускателния пункт Рафа. Транспортирането на стоки се контролира от египетското общество на Червения полумесец и ООН. В момента около 200 камиона с хуманитарна помощ са подредени на ГКПП Рафах, готови да бъдат изпратени по всяко време към палестинския граничен сектор.

CNN, позовавайки се на служител на ООН, съобщи, че Рафах е планирано да отвори за следващата доставка на хуманитарна помощ на 23 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини