Отидете към основна версия

6 053 43

Китайски кораб бил повредил финландски газопровод

  • финландия-
  • китайски кораб-
  • газопровод

Рано на 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж

Снимка: БГНЕС

Разследването на повредения газопровод, свързващ Финландия с останалата част от Европа, се фокусира върху ролята на китайски кораб, съобщи "Политико", цитирайки изявление финландското Национално бюро за разследване късно в петък.

Рано на 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж, припомни news.bg.

Финландското външно министерство в изявление до Ройтерс в петък каза, че се е свързало с Китай, за да потърси помощ и да се свърже с кораба NewNew Polar Bear, кораб, посочен като обект на разследване от финландската полиция.

"Движенията на кораба Newnew Polar Bear, плаващ под флага на Хонконг, съвпадат с времето и мястото на повредата на газопровода", се казва в изявление на следователите . "Поради тази причина разследването сега е фокусирано върху ролята на споменатия кораб."

Финландски служители бързо посочиха, че тръбите може да са били саботирани, като премиерът Петери Орпо каза, че изтичането "не е точно акт на обикновен човек".

Инцидентът идва, когато европейските страни са все по-загрижени за уязвимостта на своята енергийна инфраструктура преди зимата, на фона на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

През септември 2022 г. газопроводите "Северен поток", свързващи Русия с Германия, бяха повредени от няколко експлозии и международно разследване досега не е успяло да идентифицира виновника .

Водещият следовател, Ристо Лохи, каза в петък, че повредата на финландския тръбопровод е "причинена от външна механична сила", но че няма "никаква причина да се смята, че повредата е била причинена от експлозия". "

Лохи добави, че Финландия ще "си сътрудничи с китайските власти, за да се установи ролята" на китайския кораб.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: