Отидете към основна версия

6 679 89

За края на света, Антихриста и умиращата от студ Европа

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • хамас-
  • брюксел-
  • дезинформация-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • украйна-
  • европа-
  • газ-
  • студ

Кремъл активно продължава да разпространява дезинформация, която често граничи с абсурда

Снимка: EUvsDisinfo

Дезинформацията на Кремъл се възползва от човешката трагедия (Shrug of an Answer)

Финландските власти съобщиха за прекъсване на „Balticconnector“ – газопровода, свързващ Финландия и Естония, вероятно поради „външна дейност“. Мрежата от близки до Кремъл медии активно отрази събитието като – наред с фактите – завъртя множество наративи като тези от миналия септември, когато газопроводът „Северен поток“ беше взривен на няколко места.

Атаката на „Хамас“ срещу Израел продължава да намира подобаващо място в дезинформационните медии, контролирани от Кремъл. Неговите идеолози се възползват от човешкото страдание и развитието на трагичните събития, представяйки ги през призмата на фалшиви интерпретации. Освен от случващото се в Близкия изток, руските манипулатори се възползваха и от скорошната терористична атака в Брюксел, в която живота си загубиха двама шведски граждани.

Небивалици за „Balticconnector“

Най-значимата конспиративна теория около инцидента с „Balticconnector“, която гравитиращата около Кремъл информационна мрежа завъртя, беше, че САЩ печелят от прекъснатия газопровод. Този постоянно прокарван наратив, включително в случая със „Северен поток“, цели да предизвика разцепление между съюзниците.

Появи се и по-параноична интерпретация: че инцидентът с газопровода е бил планиран отдавна и цели да изтласка руските кораби от Балтийско море и да прекъсне морските комуникационни линии към руския ексклав Калининград.

Появи се и още една цинична и напълно нереалистична теория – че не САЩ, а самите финландци „печелят“ от инцидента и са го инсценирали с цел да запазят всичкия природен газ за себе си. Логиката зад това твърдение остава загадка. Някои медии от мрежата на Кремъл се присмяха на инцидента и възприеха ролята на жертва – авто-виктимизацията е добре известен трик, използван от идеолозите на руското ръководство.

Ще мръзнем ли през зимата?

Дезинформационните медии завъртяха и послания, намекващи, че Финландия и ЕС ще мръзнат през зимата, тъй като без внос на руски природен газ вече няма да има енергийна сигурност в рамките на ЕС. Тези манипулации в крайна сметка са много шум за нищо. Факт е, че прекъсването на балтийския конектор изобщо не засегна финландската енергийна сигурност: в нея вносът на природен газ играе само незначителна роля. Не е изненадващо ако този набор от послания ви звучи познато – той е част от кремълския дезинформационен арсенал по темата „енергетика“.

Оръжието на терориста

Русия често се възползва от човешкото страдание, за да насажда идеологията си. Станахме свидетели на поредното активиране на фалшивия наратив, че западната военна помощ за Украйна и изобщо всички натовски оръжия все попадат в грешни ръце – било то на черния пазар, за бунтовете в Париж, или са използвани от терористите от „Хамас“ . Най-пресният епизод на този разказ дойде след терористичната атака срещу шведски граждани в Брюксел, извършена на 16 октомври. Манипулацията свърза оръжието, използвано от нападателя, с НАТО и САЩ. Редица акаунти в платформата X (бивш Twitter) прокараха наратива, с леки вариации, на английски, на арабски, на чешки, на португалски и на руски. Става въпрос за създаване на подсъзнателна връзка между ужасяващ акт и човек или организация или посяване на съмнение за принадлежност към и съпричастност с престъплението – стар като света трик от инструментариума на манипулаторите. Пропагандистите на руското ръководство, както и други кръгове, не се свенят да прилагат тази грозна тактика.

Други теми в прегледа от EUvsDisinfo:

- Мишена на ракетната атака в Хроза са били неонацисти. Както знаем от добре документирания случай със самолета MH17, клането в Буча и много други ужасяващи сцени на жестокости, руският апарат за дезинформация не познава граници и не изпитва угризения. Последният пример за руския цикъл на смърт и отричане е украинското село Хроза: на 5 октомври руска балистична ракета „Искандер“ удари селото, което в този момент беше в траур, и уби 59 цивилни, предимно жени и възрастни хора – потресаваща сцена, която ООН разследва като военно престъпление. Кремълските пропагандисти се опитаха да представят групата опечалени като „неонацисти“. Фалшивият етикет „неонацисти“ е част от инструментариума на Кремъл за да оправдаване на непростимото – опита за унищожаване на Украйна и нейния народ.

- Демоничната западна цивилизация води човечеството право към бездната. Пишещи на италиански език проруски пропагандатори стигат още по-далеч – представят "видения" за края на света и Антихриста… Няма нищо ново в етикетирането на западните страни, либералните ценности и световния ред, който те подкрепят, като „чеда на дявола“. Руската пропаганда се опитва да представи Русия като защитник на „традиционните ценности“ в ярък контраст със западните страни, представени като упадъчни, морално фалирали или както в този случай, направо сатанински. Разбира се, в подкрепа на тези аргументи няма никакви доказателства. Има обаче доказателства, и то много, които разкриват лицемерието на управляващата номенклатура в и около Кремъл.

- Британски инструктори са обучавали бойци от „Хамас“. Машината на Кремъл използва всяка възможност – включително терористичните атаки – за манипулиране на общественото мнение и отклоняване на вниманието. В този случай беларуският клон на „Спутник“, който е много изобретателен и активен, измисли фалшив разказ, свързващ „Хамас“, Украйна, „нацистите“ и Обединеното кралство. Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че британски инструктори са обучавали членове на „Хамас“. Обединеното кралство включи „Хамас" в списъка на терористичните организации още през 2001 г. „Хамас“ е определена като терористична организация също от ЕС, САЩ и редица други страни. Разкази като този цинично се възползват от човешката трагедия и се стремят да облъчат все повече обществени кръгове с все повече дезинформация.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 97 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания