Отидете към основна версия

2 000 33

Израелската армия арестува 22-годишна палестинска активистка

  • палестинска-
  • активистка-
  • израелска армия-
  • арестувана-
  • насилие-
  • терористична дейност

Ахед Тамими е заподозряна в подбуждане към насилие и терористични дейности

Снимка: БГНЕС

22-годишната активистка, Ахед Тамими е арестувана днес по време на акция в окупирания Западен бряг, обявиха от Израелската армия. Младото момиче е икона на палестинската кауза по света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ахед Тамими, заподозряна в подбуждане към насилие и терористични дейности, беше задържана в град Наби Салех. Тамими беше предадена на израелските сили за сигурност за допълнителен разпит", каза говорител на армията пред АФП.

Активистката беше арестувана по време на акция на израелската армия, "насочена към задържане на лица, заподозрени в участие в терористични дейности и подбуждане към омраза" в северната част на окупирания Западен бряг, добави същият източник.

Ахед Тамими стана известна на 14-годишна възраст, когато беше заснета как хапе израелски войник, за да му попречи да арестува малкия ѝ брат, прикован към земята и с гипсирана ръка.

Оттогава тя се превърна в световна икона на палестинската кауза и се смята от палестинците за пример за смелост срещу израелските репресии в окупираните палестински територии.

Неин огромен портрет беше нарисуван и на израелската разделителна стена в окупирания Западен бряг, в сектора на Витлеем.

Тамими беше арестувана през 2017 г. и задържана за 8 месеца за това, че удари шамар на двама израелски войници в двора на семейната къща в Наби Салех на окупирания Западен бряг и поиска да си тръгнат.

От началото на войната, предизвикана на 7 октомври от убийствената атака на „Хамас“ в Израел, израелските сили за сигурност извършиха масови арести на палестинци, заподозрени в насилие, в подбуждане към насилие или че са членове на „Хамас“.

Освен това 150 палестинци са били убити в окупирания Западен бряг от израелски войници или от еврейски заселници, според палестинското министерство на здравеопазването.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини