Отидете към основна версия

9 646 32

Руски и китайски въздушни патрули кръжат близо до границата с Япония

  • япония-
  • китай-
  • русия-
  • въздушни патрули-
  • позиция

Премиерът Кишида: Военната активност на тези две държави нараства

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида изрази загриженост относно въздушните патрули, извършвани от Руската федерация и Китай над Японско море. „Военната активност на Русия и Китай нараства“, цитира агенция Киодо думите му в реч пред членове на въздушните сили за самоотбрана на страната. Подчертава се, че Кишида е изразил загриженост в тази връзка.

Говорейки пред членове на Силите за самоотбрана, ръководителят на кабинета също така подчерта, че Япония засилва разработването на ракети с голям обсег, необходими за нанасяне на контраатаки по цели на територията на потенциален враг в случай на нападение срещу страната.

През юни руските въздушно-космически сили и военновъздушните сили на Народноосвободителната армия на Китай извършиха шестото съвместно въздушно патрулиране от 2019 г. насам над водите на Японско море и Източнокитайско море, както и западната част на Тихия океан.

През юли Руската федерация и Китай проведоха учението "Север. Взаимодействие-2023" в Японско море, а в края на същия месец руският флот и китайският флот започнаха съвместно патрулиране в Тихия океан. Отряд от кораби на двете страни прекоси Японско море, протока Лаперуз, Охотско море, протока Камчатка и Берингово море и продължи към северните райони на Тихия океан до бреговете на Аляска . Японската страна многократно е изразявала загриженост в това отношение.

Японското правителство одобри нова стратегия за национална сигурност на 16 декември 2022 г. По-специално, то установява правото на Япония да предприема контраатаки срещу цели на територията на потенциален враг. В същото време в документа се подчертава, че не се допускат превантивни удари.

Стратегията също така включва почти удвояване на военните разходи до 2027 г. до 2% от БВП. За да придобие способност за ответни удари, японското правителство планира да увеличи обсега на своите ракети тип-12, да закупи американски крилати ракети Tomahawk и да разработи свои собствени хиперзвукови оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: