Отидете към основна версия

1 697 43

Съветът за сигурност на ООН не съумява да спре конфликта в Близкия изток

  • саудитска арабия-
  • оон-
  • ивицата газа-
  • израел

Това е мнението на саудитския престолонаследник

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд обвини Съвета за сигурност на ООН, че не е успял да повлияе на Израел да прекрати военните действия в ивицата Газа. Той също така призова за спиране на боевете в района и освобождаване на заложниците, държани от радикалното палестинско движение Хамас.

„Изправени сме пред хуманитарна катастрофа, която демонстрира неуспеха на Съвета за сигурност на ООН и международната общност да сложат край на израелските престъпления, което е проява на политиката на двойни стандарти“, каза престолонаследникът, говорейки на откриване на извънредна съвместна среща на върха на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество в Ер-Рияд.

„Ние отново настояваме за незабавно прекратяване на военните операции на Израел в ивицата Газа и повтаряме призива за освобождаване на заловените заложници“, каза той.

Престолонаследникът отбеляза още, че Саудитска Арабия провежда консултации с международни партньори, чиято цел е да се прекратят боевете в анклава. „Кралството положи неуморни усилия от началото на събитията в Газа и продължава консултациите и координацията с международната общност, за да спре войната“, подчерта той.

Саудитска Арабия отхвърля "продължаващата агресия" на Израел срещу ивицата Газа и опитите за насилствено изселване на жителите на палестинския анклав, каза престолонаследникът.

"Кралството потвърждава категоричното си отхвърляне на продължаващата агресия и насилственото разселване на населението на Газа. Ние държим окупационните власти отговорни за престъпленията, извършени срещу палестинския народ", каза престолонаследникът.

Мохамед бин Салман също подчерта, че единственият начин да се спре конфликтът в Близкия изток е да се гарантира правото на палестинците на собствена независима държава със столица в Източен Йерусалим.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини