Отидете към основна версия

2 016 23

Германия ускорява обработката на молбите за бежанци

  • германия-
  • мигранти-
  • процедура-
  • ускоряване-
  • сигурност

Това обаче ще е за сметка на сигурността

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германското правителство възнамерява значително да ускори процедурата за разглеждане на молби за убежище, но в същото време мигрантите ще бъдат проверявани по-малко задълбочено от преди, което рискува да засегне сигурността. Това пише вестник Bild, позовавайки се на имейл, изпратен от Министерството на вътрешните работи до Федералната служба за миграция и бежанци (BAMF).

В документа се отбелязва, че отсега нататък паспортите, личните карти и другите удостоверения трябва да се проверяват в по-малка степен, а информацията за бежанците да се иска в единната шенгенска система. Властите също така искат да забранят проверката на лични смартфони за потвърждаване на националност или произход и да спрат практиката за разпознаване на езикови диалекти или водене на статистика за образователните нива.

"Тези мерки са в сила временно - до второ нареждане", се казва в документа. От МВР подчертаха, че „BAMF прилага мерки за ускоряване на процедурата по разглеждане на молбите за убежище съгласувано с МВР“. В същото време ведомството увери, че осигуряването на сигурност за властите „остава най-висок приоритет“.

През 2023 г. в Германия се очакват около 300 000 търсещи убежище, което е два пъти повече от миналата. Процесът на преглед често отнема повече от 18 месеца.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: