Отидете към основна версия

2 096 16

Блинкен пред АТИС: САЩ вярват в регион, където икономиките са свободни да избират своя собствен път

  • сащ-
  • китай-
  • атис-
  • антъни блинкен

Блинкен не спомена Китай, но езикът му повтори риториката на САЩ през последните години, в която Вашингтон обвинява Пекин, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се обърна към министрите от 21-членният форум за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/ и подчерта, че САЩ вярват в „регион, където икономиките са свободни да избират своя собствен път... където стоки, идеи, хора текат законно и свободно.", предаде usnews.com.

Блинкен не спомена името на Китай, но езикът му повтори риториката на САЩ през последните години, в която Вашингтон обвинява Китай, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан и се опитва да подкопае това, което САЩ и техните съюзници наричат „основан на правила“ ред .

Търговският представител на САЩ Катрин Тай, която с Блинкен откри министерската сесия на APEC, каза, че срещата в Сан Франциско е дошла във време на "голяма несигурност и предизвикателства" за региона. Тя отбеляза нарастващото геополитическо напрежение, крехките вериги на доставки и влошаващата се климатична криза.

По-рано Байдън каза, че има за цел да подобри отношенията с Китай след период на обтегнати връзки и ще се стреми да възобнови нормалните комуникации между двете суперсили, включително контакти между военните.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че на срещата си Байдън и китайския президент Си, който кацна в Сан Франциско, ще говорят също за конфликта Израел-Хамас в Газа, както и за усилията на САЩ да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу руската армия.

Икономическите въпроси ще бъдат на първо място в дневния ред.

Байдън каза, че САЩ не искат да се отделят от Китай, но искат да променят икономическите отношения към по-добро. Неговата администрация предприе натиск за „намаляване на риска“ на някои критични вериги за доставки на САЩ от Китай, тъй като икономическата и военна конкуренция между двете страни нараства.

Си, който се стреми да привлече чуждестранни инвестиции по време на АТИС, се очаква да вечеря с висши бизнесмени в САЩ в сряда.

За американските фирми това ще бъде шанс да чуят директно лидера на Китай, докато търсят начини да се справят с икономическото забавяне на тази страна и несигурността, причинени от разширяването на китайските правила за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Свързани новини