Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 05:46 2 057 16

Блинкен пред АТИС: САЩ вярват в регион, където икономиките са свободни да избират своя собствен път

  • сащ-
  • китай-
  • атис-
  • антъни блинкен

Блинкен не спомена Китай, но езикът му повтори риториката на САЩ през последните години, в която Вашингтон обвинява Пекин, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан

Блинкен пред АТИС: САЩ вярват в регион, където икономиките са свободни да избират своя собствен път - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се обърна към министрите от 21-членният форум за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/ и подчерта, че САЩ вярват в „регион, където икономиките са свободни да избират своя собствен път... където стоки, идеи, хора текат законно и свободно.", предаде usnews.com.

Блинкен не спомена името на Китай, но езикът му повтори риториката на САЩ през последните години, в която Вашингтон обвинява Китай, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан и се опитва да подкопае това, което САЩ и техните съюзници наричат „основан на правила“ ред .

Търговският представител на САЩ Катрин Тай, която с Блинкен откри министерската сесия на APEC, каза, че срещата в Сан Франциско е дошла във време на "голяма несигурност и предизвикателства" за региона. Тя отбеляза нарастващото геополитическо напрежение, крехките вериги на доставки и влошаващата се климатична криза.

По-рано Байдън каза, че има за цел да подобри отношенията с Китай след период на обтегнати връзки и ще се стреми да възобнови нормалните комуникации между двете суперсили, включително контакти между военните.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че на срещата си Байдън и китайския президент Си, който кацна в Сан Франциско, ще говорят също за конфликта Израел-Хамас в Газа, както и за усилията на САЩ да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу руската армия.

Икономическите въпроси ще бъдат на първо място в дневния ред.

Байдън каза, че САЩ не искат да се отделят от Китай, но искат да променят икономическите отношения към по-добро. Неговата администрация предприе натиск за „намаляване на риска“ на някои критични вериги за доставки на САЩ от Китай, тъй като икономическата и военна конкуренция между двете страни нараства.

Си, който се стреми да привлече чуждестранни инвестиции по време на АТИС, се очаква да вечеря с висши бизнесмени в САЩ в сряда.

За американските фирми това ще бъде шанс да чуят директно лидера на Китай, докато търсят начини да се справят с икономическото забавяне на тази страна и несигурността, причинени от разширяването на китайските правила за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо не р а з б р а х от

    21 0 Отговор
    Статията.Къде е онова п е е р а с т ч е,със седемцветните байраци,да обясни.
  • 2 Рошав

    27 0 Отговор
    Няма такова безочие. Нашия Бочо е като малко дете пред тези сатанисти. Киро тъпото, бледо подобие..
  • 3 Тото

    37 0 Отговор
    😂😂😂 Лицемерие до безкрай!!!!! Точно сащ са тези които със насилие и шантажи налагат своите икономичеси и политически интереси на половината свят във последните 50 години!!!!

    Коментиран от #16

  • 4 Блинк182

    38 0 Отговор
    САЩ вярват, че са останали още балъци, на които да разсипят икономиките и да пкячкосат ресурсите.
  • 5 дядото

    30 1 Отговор
    да,но съобразено с вашата представа за свобода и ред и единствено във ваш интерес.интересно,нима си мислите,че вие сте най-хитрите и умните в света.
  • 6 И накрая

    28 2 Отговор
    Единствената заплаха за света са Сащ, колкото и да увърта пропагандата им. Започват да клякат...
  • 7 Васко делчев

    29 0 Отговор
    Тия рептили, кого мислят че лъжат. Ако някъде има суровини и самостоятелно икономическо развитие тия паразити са първите, които отиват да го обират. Какво например правят в Ирак и Сирия? Да не би да им точат петрола?!! Докато светът не се отърве от тези терористи няма да има свободни икономики.
  • 8 Урюрвкос

    24 0 Отговор
    видяхме как една икономика само да помисли за свободен избор идва Маккейн и набива канчето на Орешарски
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ето това

    24 1 Отговор
    "...в която Вашингтон обвинява Китай, че тормози по-малките страни в Индо-Тихия океан и се опитва да подкопае това, което САЩ и техните съюзници наричат „основан на правила“ ред ." е пълна смешка! Вашингтон обвинява Китай в тормоз на по-малките страни, а те самите тормозят ЦЕЛИЯ СВЯТ, а фразата, че световният ред, "основан на правила", е начин да се завоалира стремежа на сащисаните да играят ролята на световен хегемон... Какви са тия правила? "Подчинявайте се, играйте по нашта свирка, иначе ще има "възпитателни" шамари..."! Те това се казва "правило за световен ред"!
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    21 0 Отговор
    ЧЕ ОТ НАМЕСАТА НА ФАЩ НЕ ОСТАНАХА ТАКИВА РЕГИОНИ
  • 12 Корекция

    13 0 Отговор
    САЩ вярват само в свободата да избират техния път, ама на САЩ. Страшно дебелоочие постоянно да правиш цветни революции за да грабиш ресурси и да ми говориш че "вярваш в свободата на избор".
  • 13 Русоробскu фронт

    3 5 Отговор
    На България й е нужна самостоятелна икономика ,не й трябват разпадаща алкашия Рассия или црния САЩ
  • 14 Гого

    10 0 Отговор
    Американците продават тая демокрация ммноооогооо скъпо . Всички фалират ..... Както казва Кисинджер "много е опасно да си враг на САЩ, но е фатално да си техен приятел" !!!!!!!
  • 15 Eдин

    4 0 Отговор
    ... само трябва да уточни "правилния път" ... към Америка!
  • 16 ЦУН КАЙ го

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    Остави ги тия полезни идиоти според думите на ленин така и не разбрах че нашите руски и арабски разбойници са най добрите