Отидете към основна версия

2 646 45

Хамас „спонтанно“ е нападнал участниците в музикалния фестивал „Нова“

  • израел-
  • хамас-
  • нападение-
  • нова

Палестинското движение не е знаело за провеждането на събитието

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Поддръжниците на палестинското радикално движение Хамас не са знаели за музикалния фестивал „Нова“, който се провеждаше в Южен Израел, и са решили спонтанно да нападнат неговите участници. Това изявление направи вестник "Аарец", позовавайки се на източници от израелските служби за сигурност.

Според тях екстремистите вероятно са получили информация за фестивала чрез дронове и делтапланери, след което са изпратили допълнителни войски на мястото на събитието. Това сочат кадрите от камерата на тялото на един от привържениците на Хамас, на които се вижда как той пита заловен от него мъж за посоката до кибуц Рейм, където се провежда фестивалът, както и фактът, че бойците не са пристигнали на мястото от границата с ивицата Газа, а по магистрала 232, която минава през израелска територия успоредно на линията на разединение.

Според полицията този ден са убити най-малко 364 души. В същото време, отбелязва изданието, не може да се изключи, че някои от тях са загинали в резултат на трагичен инцидент: израелски хеликоптер, който откри огън по бойци на Хамас, също може да е ударил участниците във фестивала, които са били наблизо. Израелските отбранителни сили не обявиха официално подобен инцидент.

На 8 октомври, ден след атаката на Хамас, израелски доброволци откриха най-малко 260 тела в кибуца Рейм, разположен в южната част на страната. Всички загинали са били на музикален фестивал на открито по време на атаката на екстремистите. Съобщава се, че привържениците на Хамас са застреляли много от участниците в събитието сутринта на 7 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини