Отидете към основна версия

2 133 84

Стъпка напред към НАТО: Киев очаква препоръки за членство

  • володимир зеленски-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Съветът Украйна-НАТО беше създаден след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На среща на 28-29 ноември министрите на външните работи на страните от НАТО ще дадат препоръки на Украйна за присъединяване към организацията. За целта обаче Киев ще трябва да проведе реформи. Това подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщава британският вестник The Guardian.

"Съюзниците са съгласни Украйна да стане член на НАТО. На срещата НАТО-Украйна ще постигнем съгласие относно препоръките за реформи за украинците, докато продължаваме да подкрепяме Киев по пътя към членство в НАТО“, цитира изданието думите на норвежеца.

Този месец Германия и Нидерландия обещаха 10 милиарда евро на Украйна; съюзници, включително САЩ и Финландия, изпращат допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за защита на украинските градове от руски атаки, добави той.

Столтенберг също заяви, че бъдещето членство на Швеция в НАТО ще "направи всички ни по-безопасни“ и призова Турция и Унгария да завършат ратификацията му.

Както отбеляза Столтенберг, съюзниците от НАТО съблюдават и изпълняват решенията, които са взели по отношение на Украйна и членството в организацията в рамките на срещата на върха във Вилнюс през юли тази година.

"Взехме три важни решения. Първо, съкратихме пътя на Украйна към членство от двуетапен на едноетапен процес, като елиминирахме изискването за план за действие за членство, така че тази стъпка вече е направена“, отбеляза той.

Второ, по думите му, е създаден Съветът НАТО-Украйна - важен орган, в който Киев и всички съюзници от Алианса се срещат "на една маса с еднакви права и еднакви отговорности и това е орган, в който можете да взимаме решения заедно“.

На трето място, отбеляза генералният секретар, бе договорена програма за осигуряване на пълна оперативна съвместимост между украинските сили и тези на НАТО, което ще помогне на Украйна да се доближи до Алианса.

"Към всичко това, разбира се, е фактът, че съюзниците от НАТО доставят F-16, танкове, артилерия, обучение. Всичко това е много практично за подпомагане на Украйна да се доближи до НАТО, защото ВСУ са все по-способни да действат и да работят заедно с войниците на НАТО“, добави Столтенберг.

Съветът Украйна-НАТО бе създаден след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. Първото заседание на външните министри от Съвета ще се проведе в края на ноември. В него ще участва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: