Тема: Украйна

27 Ноември, 2023 17:56 2 132 84

Стъпка напред към НАТО: Киев очаква препоръки за членство

  • володимир зеленски-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Съветът Украйна-НАТО беше създаден след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година

Стъпка напред към НАТО: Киев очаква препоръки за членство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На среща на 28-29 ноември министрите на външните работи на страните от НАТО ще дадат препоръки на Украйна за присъединяване към организацията. За целта обаче Киев ще трябва да проведе реформи. Това подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщава британският вестник The Guardian.

"Съюзниците са съгласни Украйна да стане член на НАТО. На срещата НАТО-Украйна ще постигнем съгласие относно препоръките за реформи за украинците, докато продължаваме да подкрепяме Киев по пътя към членство в НАТО“, цитира изданието думите на норвежеца.

Този месец Германия и Нидерландия обещаха 10 милиарда евро на Украйна; съюзници, включително САЩ и Финландия, изпращат допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси за защита на украинските градове от руски атаки, добави той.

Столтенберг също заяви, че бъдещето членство на Швеция в НАТО ще "направи всички ни по-безопасни“ и призова Турция и Унгария да завършат ратификацията му.

Както отбеляза Столтенберг, съюзниците от НАТО съблюдават и изпълняват решенията, които са взели по отношение на Украйна и членството в организацията в рамките на срещата на върха във Вилнюс през юли тази година.

"Взехме три важни решения. Първо, съкратихме пътя на Украйна към членство от двуетапен на едноетапен процес, като елиминирахме изискването за план за действие за членство, така че тази стъпка вече е направена“, отбеляза той.

Второ, по думите му, е създаден Съветът НАТО-Украйна - важен орган, в който Киев и всички съюзници от Алианса се срещат "на една маса с еднакви права и еднакви отговорности и това е орган, в който можете да взимаме решения заедно“.

На трето място, отбеляза генералният секретар, бе договорена програма за осигуряване на пълна оперативна съвместимост между украинските сили и тези на НАТО, което ще помогне на Украйна да се доближи до Алианса.

"Към всичко това, разбира се, е фактът, че съюзниците от НАТО доставят F-16, танкове, артилерия, обучение. Всичко това е много практично за подпомагане на Украйна да се доближи до НАТО, защото ВСУ са все по-способни да действат и да работят заедно с войниците на НАТО“, добави Столтенберг.

Съветът Украйна-НАТО бе създаден след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. Първото заседание на външните министри от Съвета ще се проведе в края на ноември. В него ще участва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    73 12 Отговор
    Накрая само Лвов ще влезе в НАТО и то като част от Полша. За сметка на това БГ и Турция ще излязат, само да видим заедно, или по отделно.

    Коментиран от #13, #50, #78

  • 2 Перо

    84 6 Отговор
    Воюваща страна не може да бъде приета в НАТО, защото автоматично вкарва блока във война!

    Коментиран от #60

  • 3 КовидманЯк

    58 5 Отговор
    Дрън-дрън...
  • 4 🥕🥕🥕

    71 7 Отговор
    "Украйна няма да може да стане член на НАТО, докато не победи Русия" Това заяви днес премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили.

    „Украйна няма да може да стане член на НАТО, докато не победи Русия. Ако Украйна победи Русия, защо й е членство в НАТО? той зададе законен въпрос.
    А ако Украйна не победи?
    Добър въпрос, нали? И по-точно, защо и е посмъртно членството в НАТО?"
  • 5 Смех

    48 5 Отговор
    С Крим наш ли ще я пишете вътре или без Кримнаш
  • 6 ТаУмВзе

    53 6 Отговор
    Нема окрайна, но се бута нациста при Спонсорите! ХАХАХХА Z
  • 7 Киро

    52 6 Отговор
    За тези двамата е необходимо едно въже ,по почина на украинските фашисти!! Едва тогава света може да си отдъхне без войни !!
  • 8 3.14К

    64 7 Отговор
    Психопати-убийци тласкат света към ядрена война, подкрепяйки престъпния режим на клоуна наркоман!
  • 9 стоян георгиев

    51 6 Отговор
    Ако украинците получиха реална възможност да кажат какво мислят за проточилата се криза около страната им!.. Западът изобщо нямаше да чуе за готовност да се бори до победен, а по-скоро безславен край. Ще чуе, че страната е готова на всякакви условия, стига месомелачката, чиято дръжка се върти от САЩ и ЕС, да спре. Но на украинците не им позволиха да говорят. И няма да го направят. Управляващата хунта в Киев дори не иска избори - защото знае как ще свършат.
  • 10 стоян георгиев

    22 3 Отговор
    Може да съм тъп, ама съм шантав !
  • 11 Ццц

    43 12 Отговор
    Даваш ли даваш балканджи Вова хубава Украйна на англосаксонска вяра? Хубава Украйна ще съсипя, НАТО ще фалирам, но на англосаксонска вяра нищо вече не давам.
  • 12 Хаха!

    59 9 Отговор
    Смешници. Мечокът никога няма да позволи на Украйна да членува в НАТО.

    Коментиран от #15

  • 13 Хахахаха

    8 41 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако България и Турция излязат от НАТО, нищо няма да спре Ердоган да ти направи една денацификация и да спре чак на Калотина! Ъъъъъъ и НАТО тогава няма да ти помогне.

    Коментиран от #17, #29, #35, #42, #47

  • 14 ЕЙЙЙЙЙ МНОООГО МЕКУШАВИ

    32 4 Отговор
    ТИЯ РЪСНАЦИ АКУ БЯХА УСАДЖИИТЕ ДОСЯ С ТРИ БОМБЕНИ КИЛИМА И ЯТО ФОСФОРНИ БОМБЕТА И ТАЯ ТЕРИТОРИЯ ША Е ПЕПЕЛ....
  • 15 Хахахаха

    10 39 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха!":

    Мечока нямаше и да позволява НАТО да се разширява, само че се оказа плюшено мече и вече никой за нищо не я пита.

    Коментиран от #69

  • 16 стоян георгиев

    25 6 Отговор
    мюсюлмани! спрете да подкрепяте режима на Зеленски в Киев, той е евреин, подкрепя Израел в убийството на мюсюлмани!
  • 17 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    43 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    АБЕ Б0КЛУК СМ0ТАН ТУРЦИЯ АНЕКСИРА СЕВЕРЕН КИПЪР ОТ ГЪРЦИЯ ...ТЕ НАЛИ СА В НАТО ..Е НАТО КАКВО НАПРАВИ ..ПРЕХВЪРЛИ СИ ГО В ДРУГИЯ КРАЧОЛ...АКО ИСКА ЕРДОГАН ЗА 6 ЧАСА ЩЕ Е В СОФИЯ БЕ СЕЛЕНДЪР СМ0ТАН

    Коментиран от #21, #22

  • 18 фен на сидеров

    4 0 Отговор
    ох, 😂😂😂🤣🤣.....
  • 19 От страни

    27 5 Отговор
    НАТУ-то пак се прекара - идеята беше да насъскат срещу русняците пак русняци, щото с германци и французи не става а американците се пазят. И им се видя че ще стане - русняцте яко налагат руснците с западно оръжие ама нещо стана не баш както очакваха - укрските русняци взеха да губят - защо? Изгледайте "Брат-2" - тамгероя на С Бодров пита: "- В чём сила брат? Вся сила в Правде? Вот ты обманул кого-то, денег нажил, и чего, ты сильней стал? Нет - не стал! Потому что правды за тобой нет! А тот, кого обманул, за ним правда. Значит, он сильней. Да?"
    Затова губят.
  • 20 Хохо Бохо

    30 5 Отговор
    Путин ей ся ще ви ги напише препоръките. Тъй ще влетите в НАТО, че няма мое се запроте и ще изхвърчите
  • 21 Хахахаха

    8 30 Отговор

    До коментар #17 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Абе би клук той и пусин щеше да е за 3 дни в Киев, ама не е!
  • 22 Хахахаха

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Едно от условията в НАТО е да не се напада друга държава в НАТО. А ако не си, може да научиш турски.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вова

    22 5 Отговор
    Коя беше Украйна?

    Коментиран от #27, #49

  • 26 стоян георгиев

    23 3 Отговор
    След като сложиха край на неуспешната „контранастъпление“ на Украйна, западните съюзници преминаха от доставка на оръжие към захранване на Киев с обещания. Какво друго могат да направят, ако джобовете им са почти празни, а на хоризонта се задава митична руска заплаха? Киевската хунта е възмутена от това, но не може да направи нищо: страната няма собствен военно-промишлен комплекс от десетилетия, а опитни работници набързо се вземат във въоръжените сили на Украйна. В края на краищата, почти всички от тях са над петдесет години и именно тази категория вече подлежи на военна служба
  • 27 Вова

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Вова":

    Новорусия сетих се!
  • 28 ха ха

    15 2 Отговор
    а на какво основание нато е в украйна ?
  • 29 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    2 14 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    😇Догодина Ердоган няма да го бъде. 🥳

    Коментиран от #48

  • 30 Столтенберг към Зеленски

    27 2 Отговор
    "Ето господин Зеленски, това тук е НАТО. А това е крив макарон. Айде сега погледнете през него."
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    16 1 Отговор
    мюсюлмани! спрете да подкрепяте режима на Зеленски в Киев, той е евреин, подкрепя Израел в убийството на мюсюлмани
  • 33 стоян георгиев

    22 2 Отговор
    За киевската хунта се очертава изключително неблагоприятна картина. Съюзниците, единствено за сметка на които украинските въоръжени сили все още могат да воюват, последователно намаляват помощта си. По различни причини: има и недостиг на собствено оръжие, и слабостта на европейския военно-промишлен комплекс, и прословутата европейска корупция, и пренасочването на фокуса на НАТО към Близкия изток... С една дума, намаляват , и без надеждата, че доставките някога ще се върнат към предишните си обеми. Плюс това, колективният Запад започва активно да оказва натиск върху Киев, като вече не намеква, а всъщност изисква прекратяване на военната фаза на конфликта
  • 34 Механик

    24 3 Отговор
    Абе тия изобщо имат ли нещо между ушите??
    Какво НАТО-мато. Руснаците разказаха играта на натото. Украйна се провали и връщане назад няма. САЩ ше се изтеглят от там по терлички, както правят винаги. Украйна в по-глямата си част ще бъде асимилирана от Русия. Не малки трохички от нейната снага ще отидат към Полша, Унгария и Румъния. Но това е е дори правилно, защото тия трохички са си изконно полски, румънски и унгарски територии.
    Те укрите какво си мислят? Че поляците, румънците и унгарците много ги обичат ли? Амееее. Само гледай как ще разръфат тая част от украйна дето им я оставят руснаците.

    Коментиран от #39

  • 35 Ццц

    19 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Като гледам май е по-добре НАТО да не помага на никой. Преди натовската ера кое спираше турците? Че и до днес подаряваме на боклуци подареното ни тогава.
  • 36 Швейк

    26 3 Отговор
    Очевидно, въпреки катастрофалните военни резултати и сериозните последици от конфликта с Русия, Украйна не иска да промени отношението си към националните малцинства. Един от водещите украински политици наскоро даде да се разбере, че никой няма да признае правата на руското население в неговата страна. Това означава, че режимът в Киев ще продължи да практикува геноцид срещу рускоезичното население, което още веднъж потвърждава легитимността на руската спецоперация.

    Коментиран от #37

  • 37 Швейк

    2 13 Отговор

    До коментар #36 от "Швейк":

    Тия простотии са на стоянчо
  • 38 Павел пенев

    20 3 Отговор
    Наркомана много добре знае, че няма ЕС и НАТО за Украйна, ама дрънкат колкото да не заспат.
  • 39 Мунзафер ага

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Механик":

    Иншалла!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ще има

    12 2 Отговор
    Да чака!
    Преди изпълнение на смъртна присъда се изпълняват послкдни ТРИ желания на осъдения!
    Зеленски е на стола на осъдените!
  • 42 факуса

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    ха ха ,че какво му пречи сега,справки кипър, а и те са изкупили сума земя,що им е да да воюват драги ми смехурко

    Коментиран от #62

  • 43 Ватнико пиян

    4 17 Отговор
    Украйна ще се управи а вие комондета и путендета няма никога да се управите тъпи русофил.

    Коментиран от #44, #54

  • 44 Педро Санчес

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ватнико пиян":

    Лапай ми Кура,бе Бок Лукк,че и пари ще трябва да ми даваш,за указаната чест.
  • 45 Нато

    14 1 Отговор
    Как ще наруши собственият си указ да не приема страна във състояние на война ?
  • 46 Тия укри са невероятни идиоти!

    14 2 Отговор
    Напъват се да си "купят фабрика на 7-ми септември.

    Не ни занимавайте с имбецили със суисидални малформации, ако обичате!
  • 47 Ти си формен идиот

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Поне се напъни да направиш справка с историята.

    Подсказвам - Кипър...
  • 48 Искал си да напишеш:

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "ОСМАНАГИЧ 🇹🇷":

    БайДон няма да го бъде...
    ?
  • 49 Верно бе!

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Вова":

    Украина?

    Какво беше това?

    Някаква болна фантазия на някакви умствено болни хора?

    Моля, не ни занимавайте с проблеми на пациенти на психиатрията!
  • 50 стоян

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    До 1 ком - казваш накрая - трито дена минаха - скоро и две години ще минат- явно края ще е когато путин фалира и разпадне русията
  • 51 соломон предателят

    14 1 Отговор
    Тези бандеровски сволачи ако влязат в НАТО-- има такава вероятност-- ще ги финансират , ще ги въоръжат и след всеки неуспех пак отново за няколко години нов конфликт къде ? - Световната сган ще намери такива малоумни безмозъчни същества да се сражават за чужди интереси. Дали наивните и глупави Руснаци това го разбират не знам . Ако прекратят войната сега при тези условия да се запази в това положение то след няколко години войната отнова е неизбежна . Така ,че Украйна като държава докато съществува за Русия винаги ще представлява заплаха а повече не трябва да съществува всякакви договори ще бъдат анулирани от страна на Световната сган те ще намерят повод за това.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 М3 голд

    10 0 Отговор
    Тия действия на НАТО за покана и бъдещо присъединяване на Окраина ще активират русия да направи това, което не иска: да направи този операция пълномащабна война и слагане ръка на тази държава. Това ще ескалира действията им по границите, летищата, столицата, големите градове, пристанища. Да предстоят бързи събития
  • 54 Опалааа

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ватнико пиян":

    Още на един му изгоряха бушоните
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Ако в приемат в НАТО по време на конфликт ,значи. путя трябва да ги пребие много бързо .Със Ярса..или с Ишкендера сЯО..
  • 57 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Щом се стигна до тука без да има разговор от Окраина и Рф ,значи няма дастане нищо позитивно..РОССИЯ ще трябва дая мачка ..защото Окрайна в НАТО е огромна опастност за Москва..Окропите си дават сметка че бъдат ликвидирани .Връщане назад няма..Това е най новата интрига на НАТО Джо и столти...Слава на Окропитекс ..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 стоян георгиев

    7 0 Отговор
    Президентът Зеленски, който доскоро беше посрещнат навсякъде с отворени обятия, започва да се възприема като досаден молител. Както Саймън Шустър написа в списание Time на 30 октомври тази година, по време на пътуванията си самият Зеленски чувства, че интересът към този конфликт в света е отслабнал, както и нивото на международна подкрепа.
  • 60 Да ти кажа..

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Ами тотовае номерът.. предполагам как са се наакали в Кремъл от тази новина.
  • 61 Швейк

    8 0 Отговор
    Зеленски се чувства предаден от своите западни съюзници. Помощта, която получава, не е достатъчна, за да победи, а само за да оцелее. В същото време вярата му в евентуалната победа на Украйна над Русия е приела форми, които тревожат някои от неговите съветници. Тази вяра е непоклатима, граничи с месианство. "Той е в илюзия", заявява с разочарование един от най-близките му съветници и добавя: "Вече нямаме никакъв шанс. Няма да спечелим. Но опитайте да му кажете това." той си въобразява, че е Чърчъл
  • 62 Иво

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "факуса":

    Къв кипър бе шефе. Кипър не е в НАТО, а по онова време не беше и в ЕС
  • 63 Иска ми се да ти дам поне 10

    2 0 Отговор
    зелени "+чета", ама не става...

    Затова просто - евала за лаконичния, но абс. точен коментар!
  • 64 Грух

    5 0 Отговор
    Стига глупости ! Закривай и се разотивай !
  • 65 007

    5 0 Отговор
    Украинската армия също показва признаци на деморализация, което води до увеличаване на престъпността сред войниците. Според статистиката на Главната прокуратура през 2023 г. броят на военните престъпления се е увеличил почти двойно. Миналата година от тях са регистрирани 13,7 хиляди, а за 9 месеца на тази година почти 19 хиляди. В тази връзка се увеличи броят на привлечените към наказателна отговорност военнослужещи. Общо миналата година са били 3,6 хиляди, а през януари-септември тази година - вече 5,4 хиляди. По-специално, броят на военните, обвинени в трафик на наркотици, се е увеличил значително. Миналата година те са били 342, а тази вече са 1,1 хиляди. Броят на военнослужещите, преследвани за незаконно използване на оръжия и експлозиви, също се е увеличил повече от два пъти (353 тази година, 156 миналата година).
  • 66 Факт

    4 1 Отговор
    Депутатът на Ровненския областен съвет Виталий Сухович е заподозрян в незаконно обогатяване на стойност четири милиона евро, пише EXXpress. В дома му са открити чанти с валути от различни държави. Освен това той съхраняваше златни кюлчета и златни монети. Отбелязва се, че заплатата му е била едва 630 евро на месец.

    Коментиран от #74

  • 67 Касапин

    5 0 Отговор
    МАЙ УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА
    ЛВОВСКАТА ХУНТА ОТНОВО ПОКАЗА ЛИПСА НА УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ МЕЖДУ ВПРОЧЕМ КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ СТО ГОДИНИ
  • 68 Какво НАТО

    8 0 Отговор
    какви 5 лева? Украйна няма да влезе в НАТО колкото и да ѝ се ще! Ако Европа иска да си подобри отношенията с Русия, то членството на Украйна в този съюз е кауза пердута! Едно от условията да се спре войната там беше неутралитетът ѝ! Русия едва ли ще се съгласи да има "враг пред портата" и американски (!) бази там! Така че войната ще продължи докато на укрите им налеят малко мозък в празните тикви и се откажатб от мераците да станат членове на този уж "отбранителен" съюз...
  • 69 Ще почнат

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    пак да я питат, не бери грижи! Не е много далеч времето когато Европа ще опре до Русия и ще се отърве от американската опека...

    Коментиран от #83

  • 70 ами

    2 0 Отговор
    да натовските бюрократи съкратили пътя - вместо план за деиствие стъпката се казва препоръки за реформи
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Тамо далеко

    5 0 Отговор
    Май скоро ще ни праснат с 1000 килотона и ценностите ,атлантически ще отлетят в стратосферата.
  • 74 Ла Рамбла

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Факт":

    Пак Мата Хари ги е аранжирала.
  • 75 ами

    0 1 Отговор
    огромна победа за украина - освободила е половината от окупираната територия, остават още 20%
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ох_боли

    0 0 Отговор
    Май трябва да е точно обратното - Укропия да даде препоръки кои "американски" пудели да останат в ОТАН. Укрите показаха нагледно на еврогейските меки китки как се воюва!
  • 78 Тодор.В

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Фалан фастък са твойте прогнози.
  • 79 Тодор.В

    1 0 Отговор
    Фалан фастък са твойте прогнози.
  • 80 Българин

    1 0 Отговор
    Няма даима фашиска Украйна зеленски е последния президент. Милион и триста хиляди обири и изчезнали воиници
  • 81 РУСИЯ ДА РАЗДАДЕ ОРЪЖИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

    0 0 Отговор
    В УКРИЯ - ТЕ САМИ ЩЕ ОПУКАТ ФАШИСТИТЕ ТАТУИРАНИ !
  • 82 Как да спрем инконтиненцията?

    0 0 Отговор
    КАТО ГИ ВИДЯ ТИЯ БОКЛУЦИ ДВАМАТА НА ФОТКАТА !?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: