Отидете към основна версия

1 317 28

Беше поставено началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти от Урсула фон дер Лайен

  • глобален алианс-
  • трафиканти-
  • мигранти-
  • урсула фон дер лaйен-
  • брюксел

Трафикът на мигрантите е глобално и общо предизвикателство

Снимка: Shutterstock

Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейската комисия постави началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти, съобщава италианската медия Скай Ти Джи 24.

Вчера на конференцията в Брюксел, в която участваха представители на 57 страни от света, беше поставено началото на глобалния алианс.

"Трафикът на мигрантите е глобално и общо предизвикателство. Трябва да започнем нова ера на сътрудничество", заяви председателката на ЕК.

"Знаем колко е трудно да се противопоставим на трафика на мигранти, но когато обединим силите си, постигаме напредък", отчете Фон дер Лайен.

"След посещението ми на остров Лампедуза обединихме сили с Италия. Управлението на (миграционната) кризата е важно, но не достатъчно. Нужен е системен отговор, който да изключва трафикантите от тези дейности", подчерта Фон дер Лайен. Тя добави, че е необходимо установяването на нови двустранни партньорства, които да се фокусират върху пътищата на миграцията, но също има нужда и от един глобален алианс".

Организираната в Брюксел конференция беше обявена от председателката на ЕК още през септември в нейната реч за състоянието на съюза, припомня италианската медия.

Сътрудничеството между страните от ЕС беше централният фокус в речта на председателката на ЕК при откриване на конференцията вчера. "Трябва да сътрудничим между страните членки и учрежденията с един единствен европейски център, който да координира информациите. Европол трябва да увеличи собствените си сили, за да подкрепи страните членки", каза Фон дер Лайен и обяви актуализация на европейското законодателство, за да стане по-ефикасна борбата срещу трафика на мигранти.

"Трябва да предотвратяваме и да разубеждаваме хората да поверяват живота си на трафикантите. Най-добрият начин да се спаси живота на хората е да се избегне те да предприемат това пътуване", каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК акцентира и върху новото европейско предложение за по-ефикасни действия на ЕС в борбата с трафика на мигранти. "Ще работим заедно за актуализиране на законодателството на ЕС и за прилагане на протокола срещу трафика на мигрантите, за да засилим ролята на Европол и да направим по-силен европейския център срещу трафика на мигранти", подчерта тя. "Трафикът на мигранти е едно глобално и общо предизвикателство. Трябва да обединим нашите сили. Да започнем една нова ера на сътрудничество чрез глобален съюз за борба срещу трафикантите. Трябва да дадем по-добра възможност на милиони хора. Затова отправяме призив за действие, който е насочен към всички, които искат да се присъединят към нас", заяви Фон дер Лайен.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: