Отидете към основна версия

7 429 54

Радикален ислямист уби с нож германски турист в Париж

  • париж-
  • убит-
  • ислямист-
  • туристи

При инцидента са ранени още двама

Мъж, известен на френските власти като радикален ислямист с психични проблеми, намушка до смърт германски турист и рани двама души в центъра на Париж в събота, преди да бъде арестуван, предаде arabnews.com.

Атаката е извършена близо до Айфеловата кула.

„Няма да се поддадем на тероризма“, написа премиерът Елизабет Борн в X, бивш Twitter, след атаката.
Френската антитерористична прокуратура заяви, че ще поеме разследването.

Нападателят е бил известен на властите като радикален ислямист и е бил лекуван от психично заболяване, каза полицейски източник пред АФП.

Той извикал „Аллах Акбар“ („Бог е най-велик“), преди да бъде арестуван, добави източникът.
Парижката прокуратура съобщи, че нападателят е французин, роден през 1997 г., и е арестуван в разследване за убийство и опит за убийство.

Вътрешният министър Джералд Дарманин, който посети мястото на инцидента до моста Бир Акен на река Сена, каза, че мъжът вече е бил осъден през 2016 г. на „четири години затвор“ за планиране на друго нападение, което не е успял да извърши.

„Мъжът е нападнал двойка чуждестранни туристи. Германски турист, роден във Филипините, почина от намушкването“, каза той.

Шофьор на такси, който станал свидетел на сцената, се намесил, каза Дарманин. След това нападателят прекосил Сена, атакувайки други и ранявайки един с чук, докато полицията го преследва.

Полицията използва електрошок, за да неутрализира мъжа, който е арестуван.

Заподозреният казал на полицията, че не може да търпи убиване на мюсюлмани в „Афганистан и Палестина“

Джоузеф С., 37-годишен, управител на супермаркет, станал свидетел на сцената, докато седял в бар.

Той чул писъци и хора, викащи „помощ, помощ“, докато бягат. "Мъж, който държеше предмет, нападна друг, който беше паднал, и след 10 минути полицията пристигна", каза той пред АФП.

Напрежението се повиши във Франция, дом на голямо еврейско и мюсюлманско население, след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври и бомбардирането на Ивицата Газа от Израел.

Сигурността в Париж също е под особено внимание, тъй като се подготвя за домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 г.

През октомври учителят Доминик Бернар беше убит в северния френски град Арас от млад радикализиран ислямист от руския кавказки регион.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: