Отидете към основна версия

2 227 14

Израел удари главния южен град на ивицата Газа Хан Юнис ВИДЕО

  • израел-
  • газа-
  • хан юнис

Местното население получи разпореждане да се изтегли от центъра на града

Израел нареди на жителите да напуснат центъра на главния южен град на Газа Хан Юнис и нанесе удари по цялата дължина на анклава през нощта, след като Съединените щати използваха своето вето в Съвета за сигурност на ООН, за да предпазят своя съюзник от искане за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс

След като примирието с Хамас в двумесечната война бе прекратено на 1 декември, Израел разшири наземното си нападение в южната половина на ивицата Газа, навлизайки в Хан Юнис , където жителите съобщават за ожесточени битки. И двете страни съобщиха за разрастване на боевете на север.

Израел заяви, че кампанията му напредва. Съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби каза, че израелските сили са убили най-малко 7 000 бойци на Хамас, а командващият военните генерал-лейтенант Херци Халеви призова войниците "да натиснат по-силно“.

Официалният брой на смъртните случаи в Газа от палестинското министерство на здравеопазването в управлявания от Хамас анклав надхвърли 17 700 в събота, като хиляди са изчезнали и се предполага, че са загинали под развалините. Министерството твърди, че около 40% от смъртните случаи са на деца под 18 години.

Израел стартира кампанията си за унищожаване на владетелите на Хамас в Газа, след като техните бойци нахлуха в израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници, според израелските данни.

Около 137 заложници остават в плен, а хиляди израелци се събраха в Тел Авив в събота, за да поискат тяхното освобождаване. Войник, който се биеше на 7 октомври, почина от раните си, съобщи израелската армия рано в неделя, като добави, че четирима други войници са загинали в битки в южната част на Газа.

Повечето от 2,3 милиона жители на Газа са били принудени да напуснат домовете си, често няколко пъти. Докато битките бушуват на цялата територия, жителите и агенциите на ООН казват, че на практика няма къде да се отиде в безопасност, въпреки че Израел оспорва това.

Израелските сили твърдят, че ограничават цивилните жертви, като предоставят карти, показващи безопасни зони, и обвиняват Хамас, че се крие сред цивилни, което бойците отричат.

Израелският говорител на арабски език публикува в събота карта на X, подчертаваща шест района от Хан Юнис, които трябва да бъдат евакуирани „спешно“.

Някои жители съобщават, че са чули обстрел от танкове и ожесточени престрелки между израелските сили и палестински бойци, както и поредица от въздушни удари, докато израелските сили се опитват да напреднат по-нататък на запад.

В централната част на Газа израелският танков обстрел е подновен срещу бежанските лагери Бурейдж и Магази, а палестински здравни служители съобщиха, че израелски въздушен удар в Бурейдж е убил седем палестинци.

В Хан Юнис мъртвите и ранените бяха докарвани през нощта в претоварената болница Насър.

Медицински работници в северната част на Газа, където се водят едни от най-тежките боеве, обвиниха Израел, че атакува болници и линейки.

Израелски военен говорител каза, че се следва международното право и се предприемат „осъществими предпазни мерки за смекчаване на цивилните щети“.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в събота приветства ветото на Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН върху резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня, като каза: „Ще продължим нашата справедлива война за премахване на Хамас".

Вашингтон призова Израел да направи повече, за да защити цивилните, но все пак подкрепя позицията на Тел Авив, че прекратяването на огъня би било от полза за Хамас. В събота администрацията на Байдън заобиколи Конгреса на САЩ, за да одобри спешна продажба на боеприпаси на Израел.

Езат Ел Решик, член на политическото бюро на Хамас, осъди ветото на САЩ като "нехуманно". Махмуд Абас, президент на Палестинската администрация, която загуби контрола над Газа в полза на Хамас през 2007 г., каза, че ветото прави Съединените щати съучастник във военните престъпления на Израел.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини