10 Декември, 2023 06:49 2 198 14

Израел удари главния южен град на ивицата Газа Хан Юнис ВИДЕО

  • израел-
  • газа-
  • хан юнис

Местното население получи разпореждане да се изтегли от центъра на града

Израел нареди на жителите да напуснат центъра на главния южен град на Газа Хан Юнис и нанесе удари по цялата дължина на анклава през нощта, след като Съединените щати използваха своето вето в Съвета за сигурност на ООН, за да предпазят своя съюзник от искане за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс

След като примирието с Хамас в двумесечната война бе прекратено на 1 декември, Израел разшири наземното си нападение в южната половина на ивицата Газа, навлизайки в Хан Юнис , където жителите съобщават за ожесточени битки. И двете страни съобщиха за разрастване на боевете на север.

Израел заяви, че кампанията му напредва. Съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби каза, че израелските сили са убили най-малко 7 000 бойци на Хамас, а командващият военните генерал-лейтенант Херци Халеви призова войниците "да натиснат по-силно“.

Официалният брой на смъртните случаи в Газа от палестинското министерство на здравеопазването в управлявания от Хамас анклав надхвърли 17 700 в събота, като хиляди са изчезнали и се предполага, че са загинали под развалините. Министерството твърди, че около 40% от смъртните случаи са на деца под 18 години.

Израел стартира кампанията си за унищожаване на владетелите на Хамас в Газа, след като техните бойци нахлуха в израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и вземайки 240 заложници, според израелските данни.

Около 137 заложници остават в плен, а хиляди израелци се събраха в Тел Авив в събота, за да поискат тяхното освобождаване. Войник, който се биеше на 7 октомври, почина от раните си, съобщи израелската армия рано в неделя, като добави, че четирима други войници са загинали в битки в южната част на Газа.

Повечето от 2,3 милиона жители на Газа са били принудени да напуснат домовете си, често няколко пъти. Докато битките бушуват на цялата територия, жителите и агенциите на ООН казват, че на практика няма къде да се отиде в безопасност, въпреки че Израел оспорва това.

Израелските сили твърдят, че ограничават цивилните жертви, като предоставят карти, показващи безопасни зони, и обвиняват Хамас, че се крие сред цивилни, което бойците отричат.

Израелският говорител на арабски език публикува в събота карта на X, подчертаваща шест района от Хан Юнис, които трябва да бъдат евакуирани „спешно“.

Някои жители съобщават, че са чули обстрел от танкове и ожесточени престрелки между израелските сили и палестински бойци, както и поредица от въздушни удари, докато израелските сили се опитват да напреднат по-нататък на запад.

В централната част на Газа израелският танков обстрел е подновен срещу бежанските лагери Бурейдж и Магази, а палестински здравни служители съобщиха, че израелски въздушен удар в Бурейдж е убил седем палестинци.

В Хан Юнис мъртвите и ранените бяха докарвани през нощта в претоварената болница Насър.

Медицински работници в северната част на Газа, където се водят едни от най-тежките боеве, обвиниха Израел, че атакува болници и линейки.

Израелски военен говорител каза, че се следва международното право и се предприемат „осъществими предпазни мерки за смекчаване на цивилните щети“.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в събота приветства ветото на Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН върху резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня, като каза: „Ще продължим нашата справедлива война за премахване на Хамас".

Вашингтон призова Израел да направи повече, за да защити цивилните, но все пак подкрепя позицията на Тел Авив, че прекратяването на огъня би било от полза за Хамас. В събота администрацията на Байдън заобиколи Конгреса на САЩ, за да одобри спешна продажба на боеприпаси на Израел.

Езат Ел Решик, член на политическото бюро на Хамас, осъди ветото на САЩ като "нехуманно". Махмуд Абас, президент на Палестинската администрация, която загуби контрола над Газа в полза на Хамас през 2007 г., каза, че ветото прави Съединените щати съучастник във военните престъпления на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    13 15 Отговор
    Времето, когато редом с израел пред съд за военни престъпления ще отговаря и сащ е близо.

    Коментиран от #12

  • 2 ХАХАХА

    14 11 Отговор
    И там ли има екстремисти ,колко са избили цихалите
    от екстремисти с табели на гърдите :аз съм екстремист? А човеколюбците от Фащ наложили вето с.ещу прекратяване на огъня на събранието на ООН
  • 3 Бутай МОЧА

    11 9 Отговор
    Всеки ден ще е така до победата ✌🏻
  • 4 Ужасна несправедливост

    10 6 Отговор
    Цари на този свят! Злото го е обзело, владее го и като че ли никога няма да го пусне! Поне, без радикална божия намеса с огън и тотално унищожение!
  • 5 Джамбaза

    5 1 Отговор
    Долу вдясно на снимката Христо Иванов ли е?
  • 6 така е

    9 2 Отговор
    Радикалната божия намеса под формата на огън и тотално унищожение се изсипва върху Газа. Група безбожници превърнаха унищожаването на съседите си цел на няколко поколения и сега плащат за пъкления си план. Над земята ще бъдат изгорени, а под земята удавени и затрупани. След това забравени.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реплика

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "така е":

    Консервативен ционист или само негов поддръжник?

    Коментиран от #10

  • 9 Скоро

    1 4 Отговор
    И в Сащ ще е така

    Коментиран от #11

  • 10 така е

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Реплика":

    Боя се, че си чувал само пропагандисткото тълкуване на тези думички.
  • 11 КГБ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Скоро":

    Ами пробвайте, да видите какво ще стане? 1. На 22 юни 1941г., 220 дивизии на ВЕРМАХТА, гнусно, долно и изненадващо нападнаха великият Съветски съюз. Войната продължи 4 години докато се пречупи гръбнака ня фашистите. 10 милиона невинни жертви даде СССР в тази война. 2. Абсолютно по същият начин фашистите на ХАМАЗ нападнаха на 7-ми октомври 2023г държавата Израел. Бандитите безчинстваха и загинаха много невинни хора. Въоръжените сили на Израел са длъжни да турят край на това безчинстване. ХАМАЗ трябва да бъде заличена от лицето на Земята.
  • 12 КГБ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Точно обратното! Ще бъдат изправени пред съдът в Хага и отговарят тези, които въоръжиха и поощриха фашистите от ХАМАЗ да нападнат Израел и избият невинни хора.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Спас

    0 0 Отговор
    Отначало ги гонеха от север към южните части, сега бомбардират и там.