Отидете към основна версия

2 147 51

Лагерът на Навални: "Путин е уязвим"

  • навални-
  • путин-
  • уязвим-
  • избиратели-
  • война-
  • икономика-
  • владимир путин

Лагерът на Навални използва опасенията на избирателите относно войната и икономиката

Снимка: Shutterstock

Владимир Путин, който държи всички лостове на властта в Русия, не може да бъде победен на президентските избори, твърдят високопоставени помощници на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, но те смятат, че 100-дневната кампания е шанс да го покажат като уязвим по въпросите, които са най-важни за руснаците: войната в Украйна и състоянието на икономиката, цитирана от Ройтерс.

Путин обяви кандидатурата си за нов шестгодишен мандат в петък и няма сериозен съперник, който да му се противопостави, тъй като Навални излежава повече от 30 години в наказателна колония, а други критици също са в затвора или в изгнание.

Тъй като Кремъл има пълен контрол върху държавните медии и може да решава кой може да се кандидатира и кой не, лагерът на Навални твърди, че това не са истински избори. Но той вижда в предизборната кампания рядка възможност да въвлече руснаците в политически разговор и да ги убеди, че основните проблеми на Русия са дело на Путин.

"Разбира се, че е невъзможно да победим Путин на "избори"," казва помощникът на Навални Леонид Волков пред Ройтерс. "Целта на нашата кампания е да променим политическия дневен ред в Русия".

По време на предизборна кампания, когато хората са съсредоточени върху политиката и очакват обещания и решения, за Кремъл ще бъде по-трудно да избягва трудните теми, каза той.

"Путин е уязвим, защото днес няма отговори на въпросите, които наистина тревожат хората. Това са въпросите за стратегията за излизане от войната - кога и как тя трябва да приключи и кога войниците ще се върнат у дома - и въпросите за мизерията, бедността, корупцията, финансовите кредити и всичко останало."

Кремъл твърди, че Путин ще спечели още един шестгодишен мандат, тъй като се ползва с огромна подкрепа в руското общество, а рейтингите му в проучванията на общественото мнение са около 80%. Досега само трима души са заявили намерението си да се кандидатират срещу него.

Двама от тях са нископоставени личности - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които може би ще се затруднят да съберат необходимите 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурите си. Третият, националистът Игор Гиркин, е в затвора в очакване на съдебен процес по обвинение в подстрекаване към екстремистка дейност.

Сред другите възможни кандидати, които все още не са обявили, са комунистическият лидер Генадий Зюганов и либералът Григорий Явлински - и двамата политически ветерани и серийни губещи на избори.

Тъй като съставът все още не е ясен, лагерът на Навални започна кампанията си, като просто призова руснаците да гласуват срещу действащия президент.

"Ние нямаме свой кандидат. Имахме кандидат, Навални, и те отказаха да го регистрират, опитаха се да го убият и да го вкарат в затвора. Сега имаме, така да се каже, колективен кандидат "срещу Путин"", казва Любов Собол, близка сътрудничка на Навални, която също като Волков е в официалния списък на "терористите и екстремистите" и в момента се намира извън Русия.

Поддръжниците на Навални го представят като руската версия на Нелсън Мандела от Южна Африка, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да оглави страната.

Руските власти смятат Навални и неговите поддръжници за екстремисти, свързани със западни разузнавателни служби, които се опитват да дестабилизират Русия. Путин предупреди Запада, че всяка намеса в Русия ще се счита за акт на агресия.

Опозицията търси доброволци сред стотиците хиляди хора, които са избягали от Русия след началото на войната, и ги моли да се обадят на избирателите - в идеалния случай до 100 души, каза Собол в телефонно интервю.

Много хора ще се уплашат и ще сложат телефона, но други могат да бъдат убедени да говорят, каза тя.

На своя уебсайт NePutin (NotPutin).org екипът на Навални също така призовава доброволците да разпространяват видеоклипове и послания на кампанията онлайн, да лепят листовки и да драскат графити по улиците - което Собол определи като "партизанска" тактика.

"Задачата на Путин е да направи така, че тези избори да минат възможно най-гладко и спокойно, без никакво напрежение на нервите. Нашата задача е точно обратната", каза тя.

В рамките на няколко часа след като парламентът обяви изборите на 17 март миналия четвъртък, лагерът на Навални произведе първия си изстрел в кампанията.

Той публикува в социалните мрежи снимки на гигантски сини билбордове, които е поставил в големите градове, с невинно изглеждащ новогодишен поздрав към руснаците. Под тях имаше QR код, водещ към уебсайта "Не на Путин".

Трикът показа изобретателността на технически грамотния екип на Навални. Но ефектът беше кратък, тъй като властите свалиха билбордовете и блокираха достъпа до сайта.

В миналото опозицията се е борила да представи единен фронт между лагера на Навални и други видни противници на Путин като бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Волков отрече да има разцепление, като заяви, че всички те се обръщат към една и съща аудитория, но извън Русия те са изправени пред огромната задача да мобилизират хората в страна, в която след нахлуването на Москва през февруари 2022 г. са задържани близо 20 000 души за протести срещу войната в Украйна.

Собол заяви, че социологическите проучвания на опозицията показват, че много хора са недоволни от Путин, но се страхуват да го изразят. Според нея именно степента на репресиите в Русия показва, че властите са притеснени.

"Ние, от страна на опозицията, трябва да създадем повече точки на напрежение за него", каза тя. "Трябва да създаваме проблеми на него и на режима му, да агитираме, да разпространяваме контрапропаганда и да казваме истината."

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания