Last news in Fakti

11 Декември, 2023 13:37 2 137 51

Лагерът на Навални: "Путин е уязвим"

  • навални-
  • путин-
  • уязвим-
  • избиратели-
  • война-
  • икономика-
  • владимир путин

Лагерът на Навални използва опасенията на избирателите относно войната и икономиката

Лагерът на Навални: "Путин е уязвим" - 1
Снимка: Shutterstock

Владимир Путин, който държи всички лостове на властта в Русия, не може да бъде победен на президентските избори, твърдят високопоставени помощници на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, но те смятат, че 100-дневната кампания е шанс да го покажат като уязвим по въпросите, които са най-важни за руснаците: войната в Украйна и състоянието на икономиката, цитирана от Ройтерс.

Путин обяви кандидатурата си за нов шестгодишен мандат в петък и няма сериозен съперник, който да му се противопостави, тъй като Навални излежава повече от 30 години в наказателна колония, а други критици също са в затвора или в изгнание.

Тъй като Кремъл има пълен контрол върху държавните медии и може да решава кой може да се кандидатира и кой не, лагерът на Навални твърди, че това не са истински избори. Но той вижда в предизборната кампания рядка възможност да въвлече руснаците в политически разговор и да ги убеди, че основните проблеми на Русия са дело на Путин.

"Разбира се, че е невъзможно да победим Путин на "избори"," казва помощникът на Навални Леонид Волков пред Ройтерс. "Целта на нашата кампания е да променим политическия дневен ред в Русия".

По време на предизборна кампания, когато хората са съсредоточени върху политиката и очакват обещания и решения, за Кремъл ще бъде по-трудно да избягва трудните теми, каза той.

"Путин е уязвим, защото днес няма отговори на въпросите, които наистина тревожат хората. Това са въпросите за стратегията за излизане от войната - кога и как тя трябва да приключи и кога войниците ще се върнат у дома - и въпросите за мизерията, бедността, корупцията, финансовите кредити и всичко останало."

Кремъл твърди, че Путин ще спечели още един шестгодишен мандат, тъй като се ползва с огромна подкрепа в руското общество, а рейтингите му в проучванията на общественото мнение са около 80%. Досега само трима души са заявили намерението си да се кандидатират срещу него.

Двама от тях са нископоставени личности - Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които може би ще се затруднят да съберат необходимите 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурите си. Третият, националистът Игор Гиркин, е в затвора в очакване на съдебен процес по обвинение в подстрекаване към екстремистка дейност.

Сред другите възможни кандидати, които все още не са обявили, са комунистическият лидер Генадий Зюганов и либералът Григорий Явлински - и двамата политически ветерани и серийни губещи на избори.

Тъй като съставът все още не е ясен, лагерът на Навални започна кампанията си, като просто призова руснаците да гласуват срещу действащия президент.

"Ние нямаме свой кандидат. Имахме кандидат, Навални, и те отказаха да го регистрират, опитаха се да го убият и да го вкарат в затвора. Сега имаме, така да се каже, колективен кандидат "срещу Путин"", казва Любов Собол, близка сътрудничка на Навални, която също като Волков е в официалния списък на "терористите и екстремистите" и в момента се намира извън Русия.

Поддръжниците на Навални го представят като руската версия на Нелсън Мандела от Южна Африка, който един ден ще бъде освободен от затвора, за да оглави страната.

Руските власти смятат Навални и неговите поддръжници за екстремисти, свързани със западни разузнавателни служби, които се опитват да дестабилизират Русия. Путин предупреди Запада, че всяка намеса в Русия ще се счита за акт на агресия.

Опозицията търси доброволци сред стотиците хиляди хора, които са избягали от Русия след началото на войната, и ги моли да се обадят на избирателите - в идеалния случай до 100 души, каза Собол в телефонно интервю.

Много хора ще се уплашат и ще сложат телефона, но други могат да бъдат убедени да говорят, каза тя.

На своя уебсайт NePutin (NotPutin).org екипът на Навални също така призовава доброволците да разпространяват видеоклипове и послания на кампанията онлайн, да лепят листовки и да драскат графити по улиците - което Собол определи като "партизанска" тактика.

"Задачата на Путин е да направи така, че тези избори да минат възможно най-гладко и спокойно, без никакво напрежение на нервите. Нашата задача е точно обратната", каза тя.

В рамките на няколко часа след като парламентът обяви изборите на 17 март миналия четвъртък, лагерът на Навални произведе първия си изстрел в кампанията.

Той публикува в социалните мрежи снимки на гигантски сини билбордове, които е поставил в големите градове, с невинно изглеждащ новогодишен поздрав към руснаците. Под тях имаше QR код, водещ към уебсайта "Не на Путин".

Трикът показа изобретателността на технически грамотния екип на Навални. Но ефектът беше кратък, тъй като властите свалиха билбордовете и блокираха достъпа до сайта.

В миналото опозицията се е борила да представи единен фронт между лагера на Навални и други видни противници на Путин като бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров.

Волков отрече да има разцепление, като заяви, че всички те се обръщат към една и съща аудитория, но извън Русия те са изправени пред огромната задача да мобилизират хората в страна, в която след нахлуването на Москва през февруари 2022 г. са задържани близо 20 000 души за протести срещу войната в Украйна.

Собол заяви, че социологическите проучвания на опозицията показват, че много хора са недоволни от Путин, но се страхуват да го изразят. Според нея именно степента на репресиите в Русия показва, че властите са притеснени.

"Ние, от страна на опозицията, трябва да създадем повече точки на напрежение за него", каза тя. "Трябва да създаваме проблеми на него и на режима му, да агитираме, да разпространяваме контрапропаганда и да казваме истината."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихихихи

    40 12 Отговор
    в лагера на навални са двама трима сороски пияндета
  • 2 Умирам от смях

    32 7 Отговор
    В лагера на Навални шият ръкавици за фронта

    Коментиран от #4

  • 3 Тръмп

    31 10 Отговор
    Байдън е уязвим. Съсипа икономиката. Безработицата скочи много. Американците на помощи и без дом се увеличиха двойно.

    Коментиран от #21, #51

  • 4 Ъхъ

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Умирам от смях":

    Дано се намерят губерки и за нашите негодници!
    Или по добре брадви!
  • 5 Макробиолог

    19 1 Отговор
    По точния израз Навални от лагера.
  • 6 Тихо се сипе белият сняг

    6 1 Отговор
    Снежко затрупа всичко навън

  • 7 Блогър от Москва

    15 26 Отговор
    Страшно е. Мощни взривове се чуват във временното окупираните градчета Мелитопол и Бердянск в Донецка област! Горят щабовете на Руските въоръжени сили и оръжейни складове

    Коментиран от #27

  • 8 коки

    22 8 Отговор
    лагера на Навални е в сибир
    там ще лагерува и той пожизнено
  • 9 стоян георгиев

    10 20 Отговор
    От 145 млн. в русия не успяха да намерят един по читав да се яви за президент.на това в русия му викат избори....хахахаха

    Коментиран от #18

  • 10 Точни въпроси към жужето

    7 16 Отговор
    Веднага да отговори -" Путин е уязвим, защото днес няма отговори на въпросите, които наистина тревожат хората. Това са въпросите за стратегията за излизане от войната - кога и как тя трябва да приключи и кога войниците ще се върнат у дома - и въпросите за мизерията, бедността, корупцията, финансовите кредити и всичко останало."
  • 11 А нещо за това изказване, моля

    24 8 Отговор
    Арестович: "Зеленски е един изоставен от всички диктатор, който броди в бункера и истерично крещи за незабавна победа, която не е в състояние да постигне"

    Коментиран от #31

  • 12 Брат Румен Ралчев

    7 1 Отговор
    Аз пък усвоявам фондове в ес колонийката.
  • 13 К О Т а р А К

    8 20 Отговор
    няма да закачате лилиПУтя-той добре се справя-кокошите яйца вече стават лукс в Матушката! а и телевизора е победил хладилника-стадото на заколение на фронта ,има и забрана да се вдигат цените до изборите-нормално за демокрация и пазарна икономика!!! кво искате от човека? тва да не е Италия с по-голямо БВП ,-и нефт и газ имат италианците

    Коментиран от #16

  • 14 Прекрасни новини за Украйна от ЕС

    9 13 Отговор
    Жозеп Борел- председател на комисията на ЕС по сигурност - Борел: Време е не да намаляваме, а да увеличаваме военната помощ за Украйна

    Коментиран от #32

  • 15 Я пъ този

    4 10 Отговор
    Абе пандизчия, кой му пука за стотиците хиляди могилизирани и осакатени или пък курса на БРИКС рублата в тази "държава"
  • 16 Браво бе пич

    6 13 Отговор

    До коментар #13 от "К О Т а р А К":

    телевизора е победил хладилника....така си е за съжаление, Гьобелс ряпа да яде пред днешните рашисти
  • 17 Сандо

    2 5 Отговор
    Лагерът да си стяга редиците,идат избори,остават три месеца.Свалят Путин,освобождават великомъченика св. Льошка,вземат властта и правят Русия образец на победилия глобализъм.Стига са ревали,да използват демокрацията за да победят!
  • 18 145 милиона другия път

    5 14 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    След войната са под 140 милиона кой избягал кой на фронта останалите половината кадирки с бради другата половина дръпнати чайни....

    Коментиран от #36

  • 19 ТрампЛин

    4 19 Отговор
    Не мисля че в русия има друг кандидат за президент, който ще загърби имперските амбиции на русия. Тази държава трябва да се остави да колабира от сама! Запада трябва да спрат да се вторачват и правят опити да променят нещо в русия! Промяната трябва да дойде във форма на нов прочит на геополитическите събития в Света, от страна на САЩ И Западна Европа! Развиващите се страни едва ли има какво да получат от русия, което Запада да не може да им даде! Технологии, инвестиции, взаимно изгодни проекти….Русия може да им осигури само преврати и наемници да осигуряват сигурноста на диктаторите!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До Тръмп

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    И въпреки това имиграцията към САЩ и ЕС от РФ продължава и то в най високите редове на власта и елита на РФ като например двете дъщери на Сергей Лавров в Лондон и Ню Йорк, Иля Медведев син на бившия президент на РФ, листа е дълъг, всеки може да им преведи фейсбуците къде са

    Коментиран от #28, #33

  • 22 Много точно казано

    3 16 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Русия става единствено и само за бодигард на диктатори и народи убийци на собствените си народи
  • 23 дедо Герчо

    14 4 Отговор
    Лагерът на Навални...ГУЛАГ...ХЪХЪХЪ...
  • 24 От страни

    18 4 Отговор
    "високопоставени помощници на Навални" - по голема смешка от това не бех чувал. То цялата статия е като една голема смешка. Напомня и вица от детството: Слона си ходел из джунглата и спрял да си почине в сянката на едно дърво. Да ама не забележил как е настъпил мравуняка. Стои си и си почива а в мравуняка се вдигнала врява - нападение, да отразим агресията.... Решили мравките да се изкатерят на слона и да го убият. Да ама само една се изкатерила до гушата му а тия отдолу и викат: - Айде Радке, удуши го....
    Та тия "навальнята" са досущ мравки за Путин, прах под обувките му..
  • 25 Абе факти

    19 3 Отговор
    Стига сте го коментирали тоя мошенник Навални, в Русия никой не го смята за политик там той е кръгла нула.
  • 26 Дълго_Име

    12 4 Отговор
    Този палатков "лагер" на ГМО-Навални да помисли за своята уязвимост - задуха ли вятърът на изборите, ще помете тези палатки до една.
  • 27 И като

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Блогър от Москва":

    Се събуди къде беше чаршафа. Хахаха
  • 28 Тръмп

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "До Тръмп":

    Превземат ни от вътре, без сила.
  • 29 !!!?

    5 14 Отговор
    Като видяхме как се провеждат избори в България можеме само да гадаем как се "гласува" в огромната империя на Злото Россия !!! Ако кръволокът Путин можеше да е безсмъртен щеше да е вечен диктатор на своя Гулаг !!!?

    Коментиран от #45, #49

  • 30 Затворникаи Храненик на чужди посолства

    6 3 Отговор
    И НПО Коментира президента на РФ??? Наглец!!
  • 31 А бе

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "А нещо за това изказване, моля":

    Той днес замина за Вашингтон за да изиграе най добрата си роля като актьор, ролята на богатия просяк.

    Коментиран от #42

  • 32 От страни

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Прекрасни новини за Украйна от ЕС":

    Тя за Украйна може да е прекрасна щото краварите нема да дадат повече и стотинка а са НАРЕДИЛИ на ЕС помощите да не спират та сега се изхвърлят като ножка на мокър песък всекви Варели....Питай за нас добра ли е новината.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТрампЛин

    3 4 Отговор
    Русия, както Индия, Китай, и останалия развиващ се свят, вървят минимум 70 години след САЩ. САЩ и Западна Европа развиха своята икономика на основата на електричество произведено на въглища. Днес когато атмосферата е толкоз замърсена, те се отказаха от тях и търсят други източници ма енергия, но Индия Китай и развиващите се страни нямат тази възможност и продължават да се тровят. Русия от своя страна, също върви 70 години след САЩ! Това което американците вършеха през 60 и 70 години на миналия век, русия се опитва да прави днес. Налагане на диктаторски режими, с цел заграбване на природни ресурси и защита интересите на собствените си компании за добив на тези ресурси в чужди страни.

    Коментиран от #41

  • 35 Бляяя

    2 1 Отговор
    Някой да го интересуват "изборите" в Русия?
  • 36 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "145 милиона другия път":

    145 са с дръпнати и кавказци.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Русия е голяма страна

    2 2 Отговор
    с нейните си проблеми и особености. Предизборна кампания под мото "Не на Путин" е идиотска и не предлага нищо освен отрицание. А това" Трикът показа изобретателността на технически грамотния екип на Навални. Но ефектът беше кратък..." е показателно за нивото на Сопол, Нахални и компания. Дори да говорят на моменти истини и да показват реални проблеми, те самите са неспособни и фактически не желаят да ги разрешат.
  • 40 Ксаниба

    0 0 Отговор
    лагерът на навални... то имаше и сталински лагери навремето - ГУЛАГ. ГУЛАГа на навални е духовно-ментални!!!
  • 41 Сам си го написал

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    "Това което американците вършеха през 60 и 70 години на миналия век, русия се опитва да прави днес. Налагане на диктаторски режими, с цел заграбване на природни ресурси и защита интересите на собствените си компании за добив на тези ресурси в чужди страни. "
    Не знам само как реши, че описанието, дадено от теб за американците, важи само за този кратък времеви диапазон?

    Коментиран от #47

  • 42 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "А бе":

    А като какъв се явява Путлер, когато проси снаряди и дронове от Северна Корея и Иран? М? 😂

    Коментиран от #44

  • 43 Павел пенев

    1 2 Отговор
    Всички руски психопаги са в лагера на навални. Нашите журналисти са готови за този лагер, нека ги изпратим там да пишат своите глупости.
  • 44 Абе Стояне стига

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Си писал измишльотини.
  • 45 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    Там поне умрелите не гласуват както в САЩ.

    Коментиран от #46

  • 46 Христо Христов

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Сандо":

    Намали бояришника, другарю!
  • 47 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сам си го написал":

    Ами не е късно русия да пробва да колонизира и да търгува с роби!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 лиз ач евроатлантик

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    А теб те управлява пеевски,щото живееш в свободна държава
  • 50 Абе не знам,но

    0 0 Отговор
    Имаха и един друг- немцов,който все голем го вадеше.Ако не се лъжа, побратим по ген на зеленясалия.Та и той беше кандидат.Постигна феноменалните 0,04%.Разбирай немцов и компания.
  • 51 Така,така

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Ти мърдал ли си така някаде от бъгария или си живееш във фантазиите си
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания