Отидете към основна версия

1 247 11

Тайван е поставен под наблюдение от китайски самолетоносач

  • тайван-
  • самолетоносач-
  • китай-
  • наблюдение-
  • тайвански проток-
  • шандон

"Шандон" е пуснат в експлоатация през 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Водени от самолетоносача „Шандон“, Тайванската армия изпрати свои сили, които да наблюдават китайската военна формация, докато прекосява Тайванския проток, съобщи Ройтерс.

Морските маневри идват в момент, когато Пекин продължава да упражнява натиск върху острова преди президентските и парламентарните избори там през следващия месец, цитирана от News.bg.

"Шандон", пуснат в експлоатация през 2019 г., за последно премина през чувствителния проток в началото на ноември.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че формацията е плавала на юг през пролива, но се е придържала към западната страна на средната линия на водния път - китайската страна на неофициалната бариера между двете държави.

Китай твърди, че Тайванският проток не е международен воден път и че само той има суверенитет там - нещо, което се оспорва както от Тайван, така и от Съединените щати.

От тайванското военно министерство посочиха, че са изпратили "подходящи" сили, за да наблюдават формацията.

"Сигурността и просперитетът на Индо-тихоокеанския регион са тясно свързани с глобалното развитие и стабилност и са задължения и отговорности, които всички страни в региона трябва да споделят", подчертаха от ведомството.

Армията на Тайван ще се "готви за война, без да иска война", ще засили способностите си за самоотбрана и ще отговори на регионалните заплахи, увериха те.

През последните четири години Тайван многократно се оплаква от засилена китайска военна активност в близост до територията си, включително изтребители и дронове, пресичащи средната линия на пролива.

Миналата седмица Тайпе съобщи за рядка нощна мисия на китайските военновъздушни сили над протока.

Тайван е в повишена готовност за китайски действия - както военни, така и политически, преди изборите. Според Тайпе Пекин иска да се намеси в гласуването, за да накара избирателите да изберат кандидатите, които предпочита самият Китай.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини