Отидете към основна версия

3 679 91

Във Финландия се проведе демонстрация срещу затварянето на границата с Русия

  • русия-
  • финландия-
  • граница-
  • стачка

В акцията са участвали 50-60 души

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В граничния град Лапеенранта се проведе протестен митинг срещу решението на финландските власти да затворят границата с Русия, съобщи порталът Yle.

По думите му в акцията са участвали около 50-60 души, предимно руснаци, живеещи във Финландия. Маржан Какимова, една от участничките в демонстрацията, каза пред Yle, че нейните роднини живеят в Русия и няма да могат да дойдат в републиката поради затварянето на границата. Търсещите убежище са идвали и преди, но това не е причинило толкова строги ограничителни мерки.

По същото време в града се проведе демонстрация на поддръжници на решението на финландските власти, но в нея участваха около 10 души. Акцията е организирана от граждани на Финландия и Украйна, според които причината за затварянето на границата уж се крие в действията на Русия.

Преди това финландското правителство реши да затвори всички автомобилни контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия от 15 декември до 14 януари поради наплива на бежанци от трети страни. В петък агенция STT, позовавайки се на данни на граничната охрана, съобщи, че броят на бежанците на границата с Русия е счупил рекорд - повече от 230 души са пристигнали за един ден.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: