Отидете към основна версия

1 475 32

Русия заявява, че няма да има проблеми да заобиколи последните санкции на ЕС

  • русия-
  • санкции-
  • европейски съюз

"Ние просто ще пренасочим продажбите към други региони"

Снимка: Shutterstock

Във вторник Русия заяви, че няма да се затрудни да заобиколи последния пакет от икономически санкции на ЕС, които са насочени по-специално към износа на диаманти.

"Ние просто ще пренасочим продажбите към други региони. Сигурен съм, че това няма да е от полза за тези, които въведоха тези санкции", заяви министърът на финансите Антон Силуанов по време на посещение в Пекин, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Новият пакет от санкции, приет от Европейския съвет в понеделник, забранява вноса на непромишлени диаманти с руски произход, налага допълнителни забрани за внос и износ на Русия и има за цел да се бори със заобикалянето на санкциите и да отстрани пропуските в тях.

Русия е най-големият производител на диаманти в света по обем. Руската компания за добив на диаманти "Алроса", чиито мажоритарни собственици са държавата и регионът Якутия, отказа да коментира санкциите.

Но във вторник Кремъл заяви, че Русия се е подготвила за най-новите санкции на Европейския съюз, наложени в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция".

Министерството на външните работи на Русия заяви, че в отговор на новите "недружелюбни, нелегитимни действия" ще разшири списъка на представителите на европейските институции и държавите членки на ЕС, на които е забранено да влизат в Русия.

В понеделник дипломатическата мисия на Русия към Европейския съюз заяви, че опитите за изолиране на руската икономика са се провалили с гръм и трясък и че последните санкции включват "незаконни ограничения, политически шантаж и неоколониални подходи".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания