Отидете към основна версия

2 866 46

Турската опозиция поиска свикване на парламента във връзка със смъртта на военнослужещи в Ирак

  • турция-
  • опозиция-
  • заседание-
  • кюрди-
  • сирия-
  • иран

Опозиционерите искат пълна информация за ситуацията в Северен Ирак и Сирия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Водещата опозиционна Републиканска народна партия (CHP) поиска незабавно закрито заседание на турския парламент във връзка със смъртта на 12 войници в Северен Ирак в резултат на атаки от бойци на Кюрдската работническа партия (PKK, забранена и призната за терористична в Турция), съобщи телевизионният канал Sozcu.

Според него републиканците смятат за необходимо да поканят министъра на отбраната Яшар Гюлер на тази среща, за да получат пълна информация за ситуацията в Северен Ирак и Сирия, както и за мерките, които трябва да бъдат предприети за пълното ликвидиране на бойците на ПКК в съседните райони. територии. РНП предлага в Турция да бъде обявен национален траур във връзка със смъртта на военни.

Според Министерството на отбраната на 22 и 23 декември турските военни са били атакувани два пъти в Северен Ирак, 12 са убити, 2 са ранени. Веднага след това армията предприе масирани атаки срещу убежища, пещери, инфраструктура и петролни съоръжения на ПКК в Северен Ирак и Сирия. Унищожени са 29 обекта и са ликвидирани 25 бойци, каза Гюлер в неделя. "ПКК претърпя значителни загуби и загуби поле за маневриране. Нашите операции ще продължат, докато не бъде унищожен и последният терорист в този регион", увери министърът.

Турските власти наричат ​​ПКК основна заплаха за националната сигурност. Армията на републиката периодично провежда операции срещу кюрдски бойци в северната част на Ирак и Сирия и поддържа голяма група войски в региона.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: