Отидете към основна версия

1 606 19

Чарлз III пожела на британците "мир на земята"

  • чарлз iii-
  • великобритания-
  • коледа-
  • послание

Думите на Исус изглеждат по-уместни от всякога: „Постъпи с другите така, както искаш те да постъпват с теб

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Крал Чарлз III в своето коледно обръщение към нацията благодари на поданиците си за подкрепата по време на коронацията и пожела на всички „мир на Земята“.

„Имаше безброй пъти през изминалата година, които стоплиха сърцето ми, тъй като видях хора да се грижат един за друг по невероятни начини, като полагат допълнителни усилия, за да помагат на близките си на работа и у дома, защото смятат, че това е правилното. Съпругата ми и аз бяхме възхитени, когато стотици от тази всеотдайна армия от хора – доброволци, които служат на своите общности с достойнство, успяха да се присъединят към нас в Уестминстърското абатство за церемонията по коронясването“, каза монархът.

"Те са стълбовете на нашето общество. Тяхното присъствие означаваше много за нас и подчерта значението на коронацията - преди всичко това е призив към всички нас да служим един на друг, да се обичаме и да се грижим за всички", каза Чарлз III. „Службата също е в основата на коледната история. Раждането на Исус, което дойде да служи на целия свят, ни показва, че трябва да обичаме ближния си като себе си.“

Освен това британският крал в речта си повдигна темата за въоръжените конфликти в различни части на света. „Във време на нарастващ трагичен конфликт по света, аз се моля да можем да направим всичко по силите си, за да се защитим един друг. Думите на Исус изглеждат по-уместни от всякога: „Постъпи с другите така, както искаш те да постъпват с теб.” „Това са универсалните ценности, които обединяват нашето Авраамово семейство от религии и други вероизповедания в Общността на нациите и в целия свят“, добави Чарлз III. Той завърши обръщението си с пожеланието за „мир на Земята и всеобща добра воля“.

Тази година коледната реч на Негово Величество беше записана в Централната зала на Бъкингамския дворец, която се намира в източното крило на лондонската кралска резиденция и се отваря към балкон с изглед към Мемориала на Виктория и търговския център. Както изясниха от пресслужбата на Бъкингамския дворец, за първи път британски монарх записа обръщение на фона на жив смърч, украсен с борови шишарки и сушени портокали. Според желанието на Чарлз III, известен привърженик на опазването на околната среда, смърчът ще бъде засаден отново след записа.

Чарлз III се възкачи на британския трон на 8 септември 2022 г. след смъртта на майка си Елизабет II. Церемонията по коронясването на монарха се състоя на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: