Отидете към основна версия

2 791 32

Поддръжници на опозицията организираха шествие в центъра на Белград

  • сърбия-
  • белград-
  • протести

Те изминаха около километър и половина по централните улици на сръбската столица

Снимка: БГНЕС

В Белград привърженици на прозападния блок "Сърбия срещу насилието" се събраха край сградата на Републиканската избирателна комисия, а след това организираха шествие из града, предаде РИА Новости.

Протестиращите блокираха движението по ул. "Крал Милан".

Демонстрантите изминаха около километър и половина по централните улици на Белград. Движението в района беше блокирано. Пред Министерството на правосъдието бе проведен пореден митинг с искане за освобождаване на задържаните бунтовници. След това протестиращите се разотидоха, като обещаха да се съберат на следващия ден.

Предната вечер привърженици на опозиционния блок също проведоха митинг пред Републиканската избирателна комисия с искане за освобождаване на задържаните протестиращи.

В Сърбия на 17 декември се проведоха предсрочни избори за събрание и общински избори в 65 града и области, включително в столицата на страната. Коалицията на управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич "Сърбия не смее да спре" победи с 46,66 процента от гласовете.

Опозиционният блок "Сърбия срещу насилието" не призна резултатите от общинските избори за Общинското събрание на Белград и от 18 декември протестира пред сградата на Републиканската избирателна комисия.

Миналата неделя представители на опозицията, които не са съгласни с резултатите от проведените в страната избори, обградиха сградата на градското събрание, опитаха се да разбият вратите и разбиха прозорците. Те бяха блокирани от жандармерията. Наложи се полицията да използва спрей и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Според Министерството на вътрешните работи на страната осем полицаи са ранени, 38 участници в протеста са задържани, заподозрени в "опит за насилствено сваляне на конституционния ред".

Вучич свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. В обръщение към гражданите той заяви, че тези протести са опит да се лиши Сърбия от независимост и суверенитет.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: