Отидете към основна версия

1 414 34

ООН: Ситуацията в Газа е тежка за местното население и за всеки, който иска да им помогне

  • израел-
  • ситуация-
  • газа-
  • оон-
  • хуманитарна помощ-
  • бомбардировки

Една от причините за трудното предоставяне на хуманитарна помощ е повредената пътна инфраструктура

Снимка: Shutterstock

Ситуацията в Газа е изключително тежка за местното население и за онези, които се опитват да им предоставят помощ.

Така описва заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарни въпроси и координатор на спешната помощ, Мартин Грифитс, текущата обстановка в ивицата Газа, където продължава военната операция на израелската армия.

Този фактор сериозно затруднява достъпа до хуманитарна помощ за лицата, нуждаещи се, особено предвид увеличаващите се жертви и ранени в конфликта, предаде News.bg.

Основните пречки пред предоставянето на хуманитарна помощ включват постоянните бомбардировки, проблематичните комуникации, повредената пътна инфраструктура, случаи на обстрелване на конвои с хуманитарни пратки, както и забавяне на пропускателните пунктове.

Мартин Грифитс подчертава трудностите, като споделя, "Мислите си, че доставката на помощи до Газа е лесно? Помислете отново. Има три нива на проверка преди камионите още да бъдат допуснати да влязат", споделя той в социалната мрежа Х, цитиран от CNN.

Според Грифитс, опашките на пропускателните пунктове са изключително големи, а значителна част от предоставената хуманитарна помощ не успява да премине границата. През последния ден в Газа са влезли 103 камиона от Египет, от които 80 са били с хуманитарна помощ и 23 с хранителни стоки. Според ООН това количество е недостатъчно, като преди началото на конфликта през границата са преминавали средно по 455 камиона дневно с различни стоки.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини