29 Декември, 2023 11:07 1 413 34

ООН: Ситуацията в Газа е тежка за местното население и за всеки, който иска да им помогне

  • израел-
  • ситуация-
  • газа-
  • оон-
  • хуманитарна помощ-
  • бомбардировки

Една от причините за трудното предоставяне на хуманитарна помощ е повредената пътна инфраструктура

ООН: Ситуацията в Газа е тежка за местното население и за всеки, който иска да им помогне - 1
Снимка: Shutterstock

Ситуацията в Газа е изключително тежка за местното население и за онези, които се опитват да им предоставят помощ.

Така описва заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарни въпроси и координатор на спешната помощ, Мартин Грифитс, текущата обстановка в ивицата Газа, където продължава военната операция на израелската армия.

Този фактор сериозно затруднява достъпа до хуманитарна помощ за лицата, нуждаещи се, особено предвид увеличаващите се жертви и ранени в конфликта, предаде News.bg.

Основните пречки пред предоставянето на хуманитарна помощ включват постоянните бомбардировки, проблематичните комуникации, повредената пътна инфраструктура, случаи на обстрелване на конвои с хуманитарни пратки, както и забавяне на пропускателните пунктове.

Мартин Грифитс подчертава трудностите, като споделя, "Мислите си, че доставката на помощи до Газа е лесно? Помислете отново. Има три нива на проверка преди камионите още да бъдат допуснати да влязат", споделя той в социалната мрежа Х, цитиран от CNN.

Според Грифитс, опашките на пропускателните пунктове са изключително големи, а значителна част от предоставената хуманитарна помощ не успява да премине границата. През последния ден в Газа са влезли 103 камиона от Египет, от които 80 са били с хуманитарна помощ и 23 с хранителни стоки. Според ООН това количество е недостатъчно, като преди началото на конфликта през границата са преминавали средно по 455 камиона дневно с различни стоки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селективна справедливост

    8 6 Отговор
    Нещо не се чуват праведните гласчета на лавината пропагандери и медиики, за демократичното правдиво избиване на цивилни и деца? Защо така бре ? Всички знаем, че населението е много нали от 54г. го обявяват та до ден днешен от праведника Бил, но защо така открито бре ?
  • 2 ...

    9 1 Отговор
    Всяка война завършва с КАПИТУЛАЦИЯ. Точка. Кво хленча на света, а не се предават?
  • 3 Забелязъл

    8 7 Отговор
    Нищо ново за палестиноидния етнос те са свикнали да живеят на помощи и да ги хранят някакви съпричастни към тях глупаци.
  • 4 ...

    14 5 Отговор
    Като си започнал война и си нападнал чужда държава - ще си търпиш последиците докато не се предадеш, а и след това.
  • 5 Педя човек лакът брада

    11 7 Отговор
    "Храни куче да те лае"
    Що е то ?
    Отговор: палестинец
  • 6 Дипломат

    10 4 Отговор
    Нито една мюсюлманска държава не иска палестинския етнос на своя територия, а какво остава за израелците....🤣🤣🤣
  • 7 Голата истина

    9 10 Отговор
    Израелците убиват цял народ пълни изроди
  • 8 още по-тежко ще е като литнат

    6 9 Отговор
    иранските хиперзвукови ракетки по ционисткия режим догодина !!!

    Коментиран от #9

  • 9 Американска ракета

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "още по-тежко ще е като литнат":

    Точно това чакаме и тогава ще се разхрърчат навсякъде чаршафи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    10 2 Отговор
    Да питам колко камиона помощи на ден е изпратило ООН на Украйна? Изключвам военната подкрепа на отделни страни, НАТО и ЕС? Питам чантаджиите от ООН колко камиона хуманитарна помощ изпратиха за ураинците?
  • 12 Професор

    7 4 Отговор
    Равносметката от две години руска агресия е 500 убити деца. Един месец операция на Израел резултатът е 6 хиляди убити деца.
  • 13 Приятел

    6 4 Отговор
    Братя евреи, не омеквайте, където видите семити не им прощавайте, това са потенциални терористи, дори и тези в детските градини!

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Трябва

    2 2 Отговор
    Червен Кръст да организират помощ!
  • 15 Професор

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Приятел":

    Израел се стреми да съкрати до минимум цивилните жертви. Затова в началото заповяда цивилните палестинци да напуснат Газа и да тръгнат на юг. После бомбардира точно на юг. Нетаняху е голям хуманист подобно на господин Адолф Хитлер.
  • 16 Механик

    6 3 Отговор
    Нещо санкциЙ, ала-бала или само ще правим констатации, щото евреите са свещенни крави?
    Нещо, миротворци, сини и пембени каски няма ли да пращаме? Някакви коалиции няма ли да направи "демократичния запад". Самолетоносачите няма ли да дойдат и да ударят юдите?
    Щото помним какво направиха с Югославия едно време. (а и не само)
  • 17 История учи и глупости недей пиши.

    5 7 Отговор
    Палестина е еврейски град и чисто еврейска територия, преди векове са наричали евреите палестинци и нормално, а тия сегашните дето се мислят за палестинци са заселени там от Османската империя това са чисти цигани.
  • 18 Механик

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Приятел":

    Алооооууу, приятеля! Евреите също са семити. Спомни си думичката "антисемитизъм" измислена точно за да защитава "свещенните" евреи.
    Евреите и палестинците са първи братовчеди, ако не знаеш. Те са почти един етнос, а генетично нямат никаква разлика.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Професор

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Не са братовчеди. Само евреите Сефаради които са 20% и са прокудени от Испания и приети в Османската Империя са семити. 80% са хазари от Кавказ. Тюркски народ който е приел Юдаизма като религия. По късно се разселват из Западна Европа и говорят на 80%немски и 20%руски език който наричат Идиш. Но след създаването на Израел възстановяват древния еврейски език и го възприемат като свой. Мнозинството от евреите не са семити а буламач между някакви тюркски елементи приели Юдаизма и европейски народи.

    Коментиран от #20

  • 20 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Професор":

    Ашкеназите са хората с не-семитски произход говорещи на Идиш. Прародината им не е Палестина а Кавказ.
  • 21 История учи и глупости недей пиши.

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Палестинци и евреи нямат нищо общо, май нечетеш какво съм написал така наречените сегашни "палестинци" са заселени там от Османската империя и са пришълци това, че им викат "палестинци" незначи че са палестинци, истинските палестинци са евреите а преселените цигани там не са палестинци те са си чисти цигани.

    Коментиран от #22

  • 22 Учи история и демагогия недей пиши.

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "История учи и глупости недей пиши.":

    Просто Хитлер не си свърши работата.

    Коментиран от #23, #32

  • 23 Реплика

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Учи история и демагогия недей пиши.":

    Хитлер е извършвал етническо прочистване без да включва в него борба с ционизма,който се появява в Германия в края на XIX в.Името Теодор Хердцел говори ли ви нещо?

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реплика":

    Теодор Херцла (на иврит: תֵּאוֹדוֹר הֶרְצְל) или Бинямин Зеев (на иврит: בִּנְיָמִין זְאֵב; 2 май 1860 г. - 3 юли 1904 г.),1 е австро-унгарски еврейски журналист, драматург, писател и политически активист, основател на съвременния ционизъм. Той основава Световната ционистка организация и защитава идеята, че евреите трябва да емигрират в Палестина с цел създаване на еврейска държава. Въпреки че умира 44 години преди основаването на Израел, той е признат за основател на държавата Израел.
  • 25 Дуплика

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Реплика":

    И просто Бог е казал само на израелтяните че, Палестина е израелска земя!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дуплика":

    Според плана на Херцел, еврейството трябва да поиска от света да му предостави територия, достатъчно обширна за да побере един народ. Няма значения къде се намира новият Цион. Еврейският народ ще одобри предложената от света земя, ако тя отговаря на определени изисквания.

    Херцел прави опити да осигури от турския владетел за автономен район Палестина, в който да живеят евреите, но не успява. През 1903 г. привлича вниманието на британските власти и Англия му предлага с грамота еврейска поселническа територия в Уганда. Той приема Африка за място на новата родина, но среща опозиция на ционисткия конгрес.

    Коментиран от #28

  • 27 Реплика

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дуплика":

    Шизофренията е болест,при която чуваш собствените си мисли като външен глас,който ти казва какво да правиш.Някои мислят,че говорят с Бог,други с дявола,а истината е,че при променена мозъчна химия рецепторите за предаване на информация до съзнанието те заблуждават.Лекува се с антипсихотици.

    Коментиран от #29

  • 28 Академик

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Професор":

    Питай евреин, защо там и отговора ще е Бог е казал че Палестина е на евреите.
  • 29 Дуплика

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Реплика":

    Шизофренията е болест,при която чуваш собствените си мисли като външен глас,който ти казва какво да правиш.Някои мислят,че говорят с Бог,други с дявола,а истината е,че при променена мозъчна химия рецепторите за предаване на информация до съзнанието те заблуждават.Лекува се с антипсихотици. Питай евреин, кой им казал че палестина е на израелтяните.

    Коментиран от #30

  • 30 Реплика

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дуплика":

    Твърди се,че едва 8% от т.н. евреи са със семитски произход.Останалите са приели юдаизма за официална религия,без да имат нещо общо с етническите евреи.Чудя се на какво основание претендират за правото да владеят Палестина,след като не са потомци на етноса,създал и загубил преди повече от 2000 години Израил и Юдея.

    Коментиран от #31

  • 31 Дуплика

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Реплика":

    Преди 2000 години ИзраЕл е нямало. Може да е имало Израил. Запитай се.
  • 32 КОРЕКТИВ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Учи история и демагогия недей пиши.":

    Щом някой не си е свършил работата, все някой ще се намери да поправи нещата !

    Коментиран от #34

  • 33 Що за коментари?

    0 0 Отговор
    Грамотници, ИзраЕл или ИзраИл ?
  • 34 Корективаторе,

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "КОРЕКТИВ":

    Трагична грешка
    Я да го видим пред владиците дали ще пее, или ще се прави на "морален корективатор", държащ исото... А по същество....