Отидете към основна версия

2 738 34

Протест в Белград: Опозицията в Сърбия настоява за анулиране на резултатите от изборите

  • сърбия-
  • белград-
  • опозиция-
  • анулиране-
  • резултати-
  • избори-
  • алексадър вучич-
  • протест

Протестиращите издигат сръбски знамена и носят плакати с надпис "Не приемаме"

Снимка: БГНЕС

Хиляди се събраха на централния площад в Белград в събота, за да протестират срещу парламентарните и общински избори от 17 декември, на които демонстрантите настояват за анулиране на резултатите, съобщава Ройтерс.

Протестиращите, издигайки сръбски знамена и носейки плакати с надпис "Не приемаме", приветстваха лидера на опозиционния алианс "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич, която обяви гладна стачка на 18 декември.

Според предварителните резултати от държавната избирателна комисия, управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември.

Тепич заяви: "Тези избори трябва да бъдат анулирани", като излезе на сцената пред протестантите пред хотел "Москва", където се бяха събрали.

Коалицията "Сърбия срещу насилието" (ССН), която завърши на второ място, обвини СПП в масови манипулации с гласовете, властите отричат.

Мисията на ОССЕ за наблюдение заяви, че е налице несправедливо предимство за СПП чрез медийна пристрастия, нередности във влиянието на президента Александър Вучич и нарушения при гласуването, като например купуване на гласове.

Сръбските власти отрекоха всякакви нарушения.

От 17 декември опозицията провежда ежедневни протести пред избирателната комисия, привличайки няколкостотин участници.

Съботният протест беше подкрепен от студентски организации и от инициатива, обединяваща общественици, включително известни интелектуалци и актьори, наречена "ПроГлас".

"Сърбия срещу насилието" завърши на второ място с 23,56% от гласовете, а трета е Социалистическата партия на Сърбия с 6,56%.

Пълните резултати от изборите вероятно няма да бъдат публикувани до следващия месец.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: