Отидете към основна версия

1 279 15

САЩ и Филипините стартираха двудневен съвместен патрул в Южнокитайско море

  • сащ-
  • филипини-
  • патрул-
  • южнокитайско море

През изминалата седмица Пекин предупреди, че няма да пренебрегва "провокации и тормози", идващи от страна на Филипините

Снимка: Shutterstock

Филипините и Съединените щати стартираха двудневен съвместен патрул в Южнокитайско море, според информация от агенция "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Главнокомандващият на филипинските въоръжени сили Ромео Браунър отбеляза, че това е вторият случай на подобна съвместна военна операция, което представлява "значителен напредък" в сътрудничеството между Манила и САЩ.

Спането на напрежението в Южнокитайско море остава в центъра на вниманието.

През изминалата седмица Пекин предупреди, че няма да пренебрегва "провокации и тормози", идващи от страна на Филипините.

Освен това, китайските държавни медии обвиниха Манила в това, че се основава на подкрепата на САЩ с цел систематично изобразяване на Китай в негативна светлина.

Преди това Манила и Пекин се обвиниха един друг за инцидент с корабите си близо до спорна плитчина в Южнокитайско море, като сценарият се развива на фона на нарастващото напрежение около териториалните претенции в ключовия воден път.

Филипините проведоха обединени патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от подобни усилия с Австралия в Южнокитайско море. Въпреки това, тези маневри допринесоха за засилване на напрежението с Пекин.

Китай обвини Филипините, че ангажират "чужди сили" за патрулиране в Южнокитайско море с цел провокации. От своя страна, Манила настоява, че морските ѝ действия са в съответствие със законните ѝ права.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини