Last news in Fakti

3 Януари, 2024 14:25 1 265 15

САЩ и Филипините стартираха двудневен съвместен патрул в Южнокитайско море

  • сащ-
  • филипини-
  • патрул-
  • южнокитайско море

През изминалата седмица Пекин предупреди, че няма да пренебрегва "провокации и тормози", идващи от страна на Филипините

САЩ и Филипините стартираха двудневен съвместен патрул в Южнокитайско море - 1
Снимка: Shutterstock

Филипините и Съединените щати стартираха двудневен съвместен патрул в Южнокитайско море, според информация от агенция "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Главнокомандващият на филипинските въоръжени сили Ромео Браунър отбеляза, че това е вторият случай на подобна съвместна военна операция, което представлява "значителен напредък" в сътрудничеството между Манила и САЩ.

Спането на напрежението в Южнокитайско море остава в центъра на вниманието.

През изминалата седмица Пекин предупреди, че няма да пренебрегва "провокации и тормози", идващи от страна на Филипините.

Освен това, китайските държавни медии обвиниха Манила в това, че се основава на подкрепата на САЩ с цел систематично изобразяване на Китай в негативна светлина.

Преди това Манила и Пекин се обвиниха един друг за инцидент с корабите си близо до спорна плитчина в Южнокитайско море, като сценарият се развива на фона на нарастващото напрежение около териториалните претенции в ключовия воден път.

Филипините проведоха обединени патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от подобни усилия с Австралия в Южнокитайско море. Въпреки това, тези маневри допринесоха за засилване на напрежението с Пекин.

Китай обвини Филипините, че ангажират "чужди сили" за патрулиране в Южнокитайско море с цел провокации. От своя страна, Манила настоява, че морските ѝ действия са в съответствие със законните ѝ права.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    15 2 Отговор
    А китайците пуснаха нови балони над краварника

    Коментиран от #6

  • 2 да де

    16 3 Отговор
    Някой дърпа опашката на Дракона, а това не е добра идея.

    Коментиран от #5

  • 3 Шахматист

    4 21 Отговор
    САЩ ще смажат Китай. В Пекин са наясно с това. Затова реват с повод и без повод. Нито ще им позволят да окупират Тайван, нито ще им позволят да си разиграват коня в Южнокитайско море, а още по-малко в Тихият Океан.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Мдаа

    1 3 Отговор
    Тук там е някой ще се изкаже, троловете ще се разджафкат, света напредва напред, кучетата си лаят кервана на прогреса си върви
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохохо

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Толкова могат, кво друго? И тениски и маратонки найк 🤭

    Коментиран от #8

  • 7 Сердиканец в Манила

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Шахматист":

    Какво южнокитайско море, това от къде го научи? Тук никой не вярва, че това е китайско море. Ако някога си отварял атлас е пределно очевидно, че това е всякакво друго, но не и китайско море. Филипинско, ако щеш и витнамско или малайзийско, но не и китайско! САЩ, че ще смажат Китай от въздуха е ясно, не е нужно да се коментира. Или, че китайските стоки са пълно менте, което е свързано..

    Коментиран от #9

  • 8 Сердиканец в Манила

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хохохо":

    Китайските НАЙК са реплики на репликите... оригиналните найк в цял свят са от Виетнам. Между другото Държава която е по-хубава от всичките държави в Европа, барабар с бълхарника. Същото се отнася за Тайланд и Камбоджа, а и целия регион. Докато в Европа държавите са коя от коя по скапани, анти класация..Вече ме е срам да казвам, че съм европеец като ме питат. Хората ти се смеят. По-добре да кажеш Австралия или даже Р. Южнаафрика.
  • 9 Хммм

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сердиканец в Манила":

    Прав си за това не си копуваме айфона защото е произведен във Китай пълен боклук какво да ти кажа

    Коментиран от #10

  • 10 Капиталист

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    Да прав си също и ф-35 имат частни от Китай за това не са сполучливи но може и да им намерят заместител отнякъде а дано да е България.?
  • 11 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шахматист":

    Ех , Шматкатист! Какви ги пишеш ?! Завърши 3 -ти клас и залягай на уроците. Кой ще смаже Китай, а те не са и сами ! Краварите само вдигат шум и създават някакви илюзии.
  • 12 Естествен Интелект

    2 0 Отговор
    "Спането на напрежението в Южнокитайско море остава в центъра на вниманието."
    Гениална мисъл! Още спиш ли Миси?
  • 13 веселин

    2 1 Отговор
    Както вървят нещата близките няколко години война между Америка и Китай или Америка - Русия е неизбежна . Защото тая сган престъпна създава навсякъде нови и нови конфликти. Като подстрекава , с провокациите си границата която беше в Берлин дойде до Руската и сега я обкръжи напълно с Финландия и Швеция като членове на НАТО ще разположи ракетите там --ръка подай да Сан Пеtербург . Войната в Украйна , Близкият изток Израел, създава ново и нови военни съюзи - Япония, Ю. Корея , Тайван друг военен съюз с Австралия , Н. Зеландия и Англия, срещу Китай . Целият Европейски съюз е подготвена да воюва срещу Русия .Затягайки обръча около Китай и Русия създава изкуствено напрежение, хаос който го нарича управляем особено Ким Чен знае манталитетa им много добре--следвал в Швейцария - и разговаря с тях на език от който те разбират докато Путин само хленчи, оплаква се , когато цялата власт е в неговите ръце.Страхувайки се от Третата Световна война постоянно се съгласява , отстъпва прави компромиси и Западните страни правят това което си искат и остават не наказани. Защо само тоя глупак трябва да мисли а не и Западните отначало гледат реакцията му щом няма и почти никога няма започват с провокациите - терорстически операции дълбоко в тила на противника - Английските специалисти подготвят . Убиват когото , където , когато си искат в Русия- няма реакция. Взривяват Кримският мост , почти всеки ден стрелят по Руските градове и убиват мирни жители, снабдяват Украинската ар

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Скорпион

    1 0 Отговор
    А какви ги чепкат САЩ там ?