Отидете към основна версия

1 183 7

"Ислямска държава" пое отговорността за взрива на автобус в афганистанската столица

  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • взрив-
  • автобус

Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити

Талибански служители по сигурността стоят на стража на мястото на взрива в Кабул, Афганистан, 07 януари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Отговорност за снощния взрив в автобус в афганистанската столица, отнел живота на най-малко петима души, пое групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес и БТА.

Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити, които ИД нарече неверници в изявление, разпространено малко след снощната експлозия. Това е първата подобна атака в страната през тази година, посочва АП.

Още 15 души бяха ранени при атаката в западния шиитски квартал на Кабул "Дащ и Барчи", съобщи говорителят на столичната полиция Халид Задран.

Този квартал неведнъж е ставал обект на атаки от страна на афганистанския клон на ИД. Групировката е извършвала големи атаки срещу училища, болници и джамии, а също така е нападала други населени с шиити райони в Афганистан.

Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) в изявление в социалната мрежа "Екс" призова за спиране на атаките срещу цивилни и "по-голяма защита на хазарейското малцинство в страната, както и за изправяне на извършителите пред правосъдието". Тя съобщи за общо 25 убити и ранени при нападението срещу представители на хазарейската общност.

През ноември миналата година седем души бяха убити при експлозия в автобус в същия квартал "Дащ и Барчи", отговорност за която пак беше поета ИД, която смята шиитите за еретици, посочва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: