Last news in Fakti

7 Януари, 2024 20:21 1 174 7

"Ислямска държава" пое отговорността за взрива на автобус в афганистанската столица

  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • взрив-
  • автобус

Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити

"Ислямска държава" пое отговорността за взрива на автобус в афганистанската столица - 1
Талибански служители по сигурността стоят на стража на мястото на взрива в Кабул, Афганистан, 07 януари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Отговорност за снощния взрив в автобус в афганистанската столица, отнел живота на най-малко петима души, пое групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес и БТА.

Сунитската екстремистка групировка каза, че нейни членове са детонирали взривно устройство в автобуса, който е превозвал мюсюлмани шиити, които ИД нарече неверници в изявление, разпространено малко след снощната експлозия. Това е първата подобна атака в страната през тази година, посочва АП.

Още 15 души бяха ранени при атаката в западния шиитски квартал на Кабул "Дащ и Барчи", съобщи говорителят на столичната полиция Халид Задран.

Този квартал неведнъж е ставал обект на атаки от страна на афганистанския клон на ИД. Групировката е извършвала големи атаки срещу училища, болници и джамии, а също така е нападала други населени с шиити райони в Афганистан.

Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) в изявление в социалната мрежа "Екс" призова за спиране на атаките срещу цивилни и "по-голяма защита на хазарейското малцинство в страната, както и за изправяне на извършителите пред правосъдието". Тя съобщи за общо 25 убити и ранени при нападението срещу представители на хазарейската общност.

През ноември миналата година седем души бяха убити при експлозия в автобус в същия квартал "Дащ и Барчи", отговорност за която пак беше поета ИД, която смята шиитите за еретици, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колкот повече

    6 2 Отговор
    се трепат там помежду си, толкоз по-спокойно ще е при нас...
  • 2 ИДИЛ

    6 6 Отговор
    Ще разкатае всички в района .

    Много бързо всички се радваха че САЩ се оттеглиха .

    Иран Афганистан

    ИДИЛ ще ги разкъса .

    Хахаха


    Сирия и тя да се готви .

    Рушляка няма да може да се справи .

    Асад е пътник.
  • 3 Циник

    8 4 Отговор
    Групата, създадена от администрацията на Обама, нещо пак се активизира. Пак ще се налага на Путин да им нарита задниците, че да мирясат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 значи са

    2 0 Отговор
    дпс-гроб, цигаанска държава на шиши и винету
  • 7 Захарова

    0 2 Отговор
    Не ме не... Шорош е виновен.
Новини по държави: